Zahvaljujući donatorskoj večeri i akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u prijedorsku bolnicu stigla je jako potrebna oprema.

Andrija Vukotić, direktor prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović”, rekao je da donirana oprema ima veliki značaj za bebi boks i rađaonu jer su dobili najneophodnije.

Andrija Vukotić, direktor prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović”

– Ova donacija nam je od velikog značaja jer nam je ova oprema bila najneophodnija. Dobili smo novi transportni inkubator za vitalno ugroženu novorođenčad, jedan topli reanimacioni sto, dva perfuzora, jedan pulsni oksimetar i dva bebi kreveta u vrijednosti od 73.120 KM bez PDV-a. Dugo godina se borim za bebi boks da se oprema u bebi boksu popuni i da imamo osnovne uslove za dalje funkcionisanje. Novi transportni inkubator će itekako biti značajan, imamo jedan koji je još u funkciji, ali je star 13 godina – pojasnio je Vukotić.

Svjetlana Savić Stjepanović, načelnica pedijatrije istakla je da topli reanimacioni sto odmah omogućuje zbrinjavanje ugrožene i neugrožene novorođenčadi.

Svjetlana Savić Stjepanović, načelnica pedijatrije

– Transportni inkubator će omogućiti da sva novorođenčad koja su životno ugrožena bez obzira na to da li su prijevremeno rođena, ili rođena u terminu sa određenim problemima mogu da se što brže, lakše, bezbjednije i u  adekvatnijim uslovima transportuju do odgovarajućeg centra intenzivne njege u Banjaluci – kazala je načelnica pedijatrije Stjepanović.

Vrijedi istaći da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na prijedlog predsjednika Udruženja pedijatara Srpske Jelice Predojević Samardžić prošlogodišnju humanitarnu akciju “S ljubavlju hrabrim srcima” namijenio porodilištima u Republici Srpskoj, a oprema je uručena bolnicama u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Foči, Gradišci, Zvorniku, Trebinju, Nevesinju i Istočnom Sarajevu, kao i bolnici u Gračanici na Kosovu i Metohiji i Livnu u Federaciji BiH. 

D.Stojnić/infoprijedor.ba