Aleksandar Milješić,, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije

Grad Prijedor dodijelio je 100.000 KM za najpovoljnije projekte sportskih klubova i organizacija, odabrane putem javnog poziva, a u skladu s novim pravilnikom koji podstiče učešće u sportu djece, mladih, žena i lica sa invaliditetom.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da je na poziv prijavljeno 40 projekata, da je odobreno 28, a da je 12 odbijeno zbog nepotpune dokumentacije.

“Cilj je pogođen, svi projektni prijedlozi pogodili su prioritete, većinom su to škole sporta i nabavka opreme”, rekao je Milješić na konferenciji za medije.

On je naveo da se odobrena sredstva po projektu kreću od 1.000 do 9.000 KM, da će rezultati biti objavljeni danas na internet stranici Gradske uprave i da će u narednim danima uslijediti potpisivanje ugovora, a potom i isplata grantova.

“Ovo je po prvi put u gradu Prijedoru da na ovakav način raspisujemo javni poziv i to je nešto što će Gradska uprava raditi i ubuduće”, dodao je Milješić.

On je podsjetio da su prioritetne oblasti škole sporta, sprečavanje svih oblika nasilja nad djecom u sportu i podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sporta za sve kategorije stanovništva.

U budžetu grada za ovu godinu bilo je planirano 200.000 KM za nabavku opreme svim sportskim klubovima. Od te ideje se odustalo nakon razgovora s čelnicima sportskih klubova koji su rekli da opremu uglavnom dobiju od sponzora, donatora i saveza, a onda je polovina iznosa u prvom rebalansu budžeta usmjerena u ove projekte.

“Kada je u pitanju drugih 100.000 KM, ona su definitivno utrošena u sportske kapacitete. Napravljeni su grantovi fudbalskim i košarkaškim klubovima koji su ostvarili plasmane u viši rang takmičenja, da bi ispunili obaveze nastale dobrim rezultatima u prethodnoj sportskoj sezoni”, rekao je Milješić.

Listu klubova kojima su odobrena sredstva možete pogledati OVDJE.