Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da će na Bogojavljenje Prijedor, crkva i građani poslati poruke mira, ljubavi, života i suživota.

On je nakon sjednice Organizacionog odbora bogojavljenskih svečanosti izrazio zadovoljstvo što je ova tradicija obnovljena prije 11 godina i zahvalnost učesnicima plivanja za krst časni i građanima koji u velikom broju prate ovaj događaj.
– Crkva je simbol opstanaka srpskog naroda na ovim prostorima i zaista želimo da svake godine podignemo za ljesticu iznad i samu organizaciju. Ovdje smo prije svega da provedemo sve procedure, da sve bude onako kako treba, da ne dozvolimo ni jedan propust – rekao je Javor novinarima.
On je naveo da je grad Prijedor jedan od gradova Republike Srpske gdje se svake godine prijavi najveći broj plivača.
– To nas čini ponosnim, to nas čini jednostavno jedinstvenim na ovom kraju, na ovom području – dodao je Javor.
Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin rekao je da je sve spremno za bogojavljenske svečanosti, da se prijave plivača primaju do 18. januara u 17.00 časova, kada počinje večernja služba, i da se i ove godine očekuje oko 50 do 60 učesnika plivanja.
– U 9.00 časova služimo svetu liturgiju, potom veliko osvećenje vode, s obzirom da je praznik Bogojavljenja, a onda u 11.00 časova, kao što je to uobičajeno, kreće Bogojavljenska litija, ovdje od crkve i idemo do rijeke Sane, a poslije plivanje za časni krst – rekao je Hrvaćanin.
Organizacioni odbor poziva sve zainteresovani za plivanje da se prijavie na telefon 065 397 684.
Organizator Bogojavljenskih svečanosti je Crkvena opština Prijedor, a pokrovitelj gradonačelnik Prijedora.

prijedorgrad.org