Foto: Ustupljena fotografija

Izuzetno toplo vrijeme koje je vladalo tokom cijele jeseni, a nastavilo se i u kalendarsku zimu, zbunilo je prirodu, pa tako i šljivu u komšiluku Rade Radakovića, poznatog pčelara, iz Gornje Dragotinje.

Rade Radaković foto: Ustupljena fotografija

– Krajem januara stidljivo su se pokazali prvi cvjetići da bi se ovih dana krošnja osula u punom cvatu. Ova šljiva kao da ne zna da je zima jer do proljeća ima još nepuna dva mjeseca – priča nam Rade Radaković i dodaje da ovo vrijeme nije ni malo dobro jer je sva vegetacija puno ranije krenula.

– Evo i kajsija je počela, trešnja, jabuka pa čak i glog. Sve je poranilo za neka dva mjeseca, i ako, nedaj bože za desetak dana “udari” mraz nećemo biti željni samo voća već i svega ostalog. U ovo doba godine snijeg bi trebao biti do koljena sa debelim minusom a pogledajte ove temperature oko +20. Zbog toga ni nama pčelarima se ne piše dobro jer će ispaša za pčele biti jako siromašna, a samim tim ni meda neće biti – kaže Radaković.

Foto: Ustupljena fotografija

Da li će se vrijeme promijeniti do kraja kalendarske zime ili ćemo umjesto zime imati proljeće, ostaje da vidimo.

D.Stojnić/infoprijedor.ba

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka u cjelini ili djelomično, dozvoljeno je uz navođenje izvora i postavljanje linka ka izvornom tekstu infoprijedor.ba