Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su odluku o kreditnom zaduženju Grada u iznosu od 6.500.000 KM za finansiranje kapitalnih projekata. Za izgradnju kanalizacione mreže u Gomjenici, iz ovog kredita biće utrošeno 1.000.000 KM, za vodovodnu mrežu u Brezičanima 400.000 KM, izgradnju fiskulturne sale u Područnoj školi „Branko Ćopić“ u Gomjenici 350.000 KM, rekonstrukciju domova i objekata u vlasništvu Grada 200.000 KM te za asfaltiranje putnih pravaca 4.550.000 KM. Načelnica Odjeljenja za finansije Maja Kunić navela je da su ovi projekti usvojeni u Izmjeni i dopuni Plana kapitalnih investicija za naredne dvije godine
„Trenutno zaduženje Grada Prijedora je na stopi od 8,15 odsto. Zakonom dozvoljena stopa zaduženosti je 18 odsto. Novim zaduženjem, u grejs periodu koji će biti godinu dana, stopa će biti 8,8 odsto, a nakon toga kada počnemo isplaćivati cjelokupan anuitet, biće zaduženost 10 odsto. Najveća zaduženost biće 2030. godine od 11,26 odsto, a i to je znatno ispod granice zaduženosti koja je dozvoljena zakonom“, izjavila je Kunićeva.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kaže da će novac biti utrošen za one projekte koji su započeti i planirani u ovoj godini.

– Nakon što smo preuzeli vlast, najavili smo da ćemo zajedno s našim koalicionim partnerima, u kontinuitetu da radimo sve što je do nas, što naši sugrađani predlože i što smatramo realnim i opravdanim, a da imamo obezbijeđena finansijska sredstva. Samim tim, 2021, 2022. i 2023. godine uradili smo mnogo toga. Grad Prijedor, rukovodstvo Grada zajedno sa odbornicima koji čine skupštinsku većinu, donijelo je značajne odluke po pitanju infrastrukture. Prošla godina nam je bila jedna od najboljih i najuspješnijih po pitanju infrastrukturnih projekata koji su realizovani na teritoriji grada. To su milionski iznosi i ono što je evidentno, najviše sredstava je utrošeno za asfaltiranje putnih pravaca, rekonstrukciju domova, adaptaciju pojedinih škola, a započeli smo i gradnju vrtića – rekao je Javor.
On je dodao da će u ovoj godini biti zadržan kontinuitet u realizaciji kapitalnih projekata, za koja nisu dovoljna samo sredstva u budžetu.

– Prioritet je nastavak rješavanja infrastrukturnih projekata, to smo obećali i želimo da stavimo tačku na asfaltiranje po pitanju seoskog područja, jer kada dođe izborna godina, počnu svi pričati o asfaltiranju. Međutim, mi smo počeli davno prije. Kao što sam rekao, prošle godine asfaltirali smo preko 140 putnih pravaca. Što se tiče prioriteta za dalje, odlučili smo da završimo vodovodnu mrežu u Brezičanima, prošle godine dva puta raspisli smo tender za prvu fazu u iznosu od 155.000 KM, niko se nije prijavio. Napravili smo reviziju projekta, povećali tu prvu fazu za oko 30.000 KM i sada smo objedinili prvu i drugu fazu u iznosu od 400.000 KM. Prioritet za mještane Gomjenice je početak izgradnje kanalizacione mreže. Za 15-tak dana ćemo u naselju Krajina Celpak izgraditi kanalizacionu mrežu. Izabran je najpovoljniji ponuđač, uvešćemo ga u posao čim vremenski uslovi to dozvole. To se naslanja na naselje Gomjenica. Završetak cjelokupne kanalizacione mreže u Gomjenici je višemilionski projekat, ali evidentno je da treba početi. Ne možemo govoriti da košta milione, a ne raditi ništa. Odlučili smo da milion maraka usmjerimo za prvu fazu – rekao je Javor.
On je dodao da će, tokom ove godine, početi radovi izgradnje prve faze kanalizacione mreže u Omarskoj, ali u to neće biti ulagan novac iz ovog kredita.
– To je podijeljeno u više faza zbog finansijskih sredstava. Što se tiče asfaltiranja, nastavljamo kontinuitet koji smo započeli prethodnih godina. Ovo nije predizborno asfaltiranje, niko nema nijedan argument za to, osim paušalno kada neko govori – izborna je godina, pa se radi. Mi pričamo o činjenicama i konkretnim stvarima koje je Grad uradio prethodnih godina. Prošle godine Grad je uradio daleko više infrastrukturnih projekata nego što je ovo kreditno zaduženje. Kreditno zaduženje je 6,5 miliona, a prošle godine u infrastrukturu je uloženo sedam miliona KM – zaključio je gradonačelnik Prijedora.

Na početku zasjedanja verifikovan je mandat odborniku Borislavu Kojiću iz Ujedinjene Srpske. On je zamijenio Milorada Radića koji je vratio odbornički mandat.

Bojana Majstorović/Kozarski