Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u Prijedoru je promovisalo Srednju školu unutrašnjih poslova. Na Trgu majora Zorana Karlice pokazali su dio opreme koju koriste u radu, ali i stečene vještine. Učenici drugih razreda srednjih škola ističu da im se dopalo ono što su vidjeli na promociji.

Srednja škola unutrašnjih poslova ima treći i četvrti razred i mogu je upisati učenici nakon što završe dva razreda bilo koje druge srednje škole. Inspektor za policijska ovlašćenja sa policijskom taktikom u Srednjoj školi unutrašnjih poslova Duško Stojaković kaže da će konkurs za upis 120 dječaka i 30 djevojčica biti raspisan do kraja marta.

“Posebni uslovi su da kandidat ima završena dva razreda srednje škole, opšti uspjeh u oba razreda da bude dobar i vladanje vrlo dobro i da na dan zatvaranja konkursa nema više od 18 godina. Opšti uslovi su da je državljanin RS, odnosno BiH, da je psihofizički spreman za školovanje u Srednjoj školi unutrašnjih poslova, da se protiv kandidata ne vodi ni krivični ni prekršajni postupak, a ti detalji biće definisani konkursom”, rekao je Stojaković.

On dodaje da će kandidati imati ljekarski pregled, određene fizičke provjere, test opšteg znanja i intervju kao završni vid provjere. Stojaković podsjeća da je za one koji upišu ovu školu predviđen niz pogodnosti.

“Pored svih prava koja imaju svi učenici bilo koje druge srednje škole u Republici Srpskoj, a to je da mogu da nastave nakon srednje škole obrazovanje u bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi, jesu uslovi da je školovanje u Srednjoj školi unutrašnjih poslova besplatno, da učenici nakon završetka Srednje škole unutrašnjih poslova imaju sigurno zaposlenje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni najbolji među njima dobiće priliku da se dalje na trošak Ministarstva usavršavaju u visokoškolskim ustanovama i u Srbiji i u Republici Srpskoj”, rekao je Stojaković.

Prošle godine upisana je prva generacija u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova i ona ima 183 đaka. Svi borave u internatu u Banjaluci. Iz MUP-a kažu da zbog vojno-policijskog načina školovanja učenici već nakon par mjeseci postaju odgovorniji. Zbog discipline i ocjena dobili su pohvale i od Republičkog pedagoškog zavoda Srpske.

Bojana Majstorović/Kozarski