Predsjednik Udruženja “Grin tim” Novi Grad Mario Crnković izjavio je Srni da se postepeno na međunarodnom nivou širi svijest o neprihvatljivosti namjere Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” skladišti uz rijeku Unu, na samu granicu sa BiH.
Crnković je podržao apel globalne organizacija za zaštitu i očuvanje okoline “Grinpis” upućen hrvatskim zvaničnikcim da spriječe učešće Hrvatske u slovenačkom projektu nuklearne elektrane “Krško dva”, ukazivanje na to da ne postoji prihvatljivo rješenje za skladištenje radioaktivnog otpada koji se mora čuvati u bezbjednim uslovima stotinama hiljada godina.

“Čvrsto stojim uz apel kolega iz `Grinpisa`, naročito iz razloga jer je u pitanju opstanak sjeverozapadnog dijela BiH kojeg bi uništilo odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Uz to, ukoliko bi Hrvatska bila dio projekta `Krško dva`, to bi značilo dodatne stotine tona radioaktivnih otpada uz Unu”, rekao je Crnković.

On je naveo da je Hrvatska izričita u namjeri da sve svoje opasne otpade smjesti na lokaciju koja je na granici sa BiH.

“Takvim činom ne stavljaju na kocku živote više od 250.000 stanovnika Krajine, već i generacija koje još nisu rođene. Imamo pravo na život i dužni smo da se branimo i odbranimo”, poručio je Crnković.

“Grinpis” je apelovao na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da spriječe učešće Hrvatske u slovenačkom projektu nuklearne elektrane “Krško dva”, ukazujući da danas ne postoji prihvatljivo rješenje za skladištenje radioaktivnog otpada koji se mora čuvati u bezbjednim uslovima stotinama hiljada godina.

“Osim što je preskupa i prespora, nuklearna energija nije ni obnovljiva ni održiva ni bezbjedna, te otvara više pitanja i problema nego što ih rješava. Hrvatska, ni nakon više od četiri decenije suvlasništva nad Nuklearnom elektranom `Krško`, nema riješeno pitanje zbrinjavanja nuklearnog otpada, a `hrvatska` polovina radioaktivnog otpada trenutno iznosi više od 250 tona”, navode iz “Grinpisa”.