Učenici srednje i osnovne Muzičke škole “Savo Balaban” danas su na upotrebu za učenje i vježbanje dobili nove instrumente koje su im obezbijedili gradonačelnik Prijedora i Gradska uprava sredstvima u iznosu od 65.000 KM.

Direktor ove škole Aljoša Novaković je izjavio da je u pitanju istorijski trenutak za ovu muzičku obrazovnu ustanovu, jer se od 1955. godine nije desilo da se na ovakav način pomogne muzičkoj školi.

– Radi se o pet harmonika, koje obuhvataju uzrast osnovne škole i prelaz u srednju školu. Uz to je nabavljen i orfov instrumentarij koji služi za orkestre, zatim klarinet i flautu i što se tiče samog postavljanja svirke na naš jutjub kanal i na naš sajt obezbijedili smo od ovih novčanih sredstava četiri mikrofona, dvije studijske slušalice, četiri stalka, tako da sad možemo snimati soliste, naše kamerne sastave i koncerte – rekao je Novaković.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor novinarima je izjavio da je grad Prijedor prošle, ali i ove godine stavio fokus na kulturu, sport i obrazovanje.
– Ukoliko neko želi da živi u modernom i savremenom gradu, onda je neophodno ulaganje u obrazovanje i kulturu i sport, a u tom svjetlu za naš grad je veoma važna muzička škola. Grad Prijedor je želio na neki način da ukaže na činjenicu da se u nekim proteklim godinama nisu na adekvatan način pratile potrebe ove škole i zato smo odlučili da učinimo sve što je do nas da pomognemo ljudima da stvaraju još bolje rezultate – rekao je Javor.
On je dodao da dobrih rezultata nema bez dobrih instrumenata i istakao da je grad prošle godine takođe za nabavku instrumenata za ovu školu izdvojio sredstva u iznosu od 53. 000 KM.

– Grad Prijedor ima jedan cilj, a to je da što više dobrih stvari uradi za ovu školu, jer ukoliko želimo da imamo još bolje rezultate, još bolji kadar, ukoliko želimo da ljudi stvaraju i ostaju u našoj školi , ako želimo da povećamo broj učenika, kako u srednjoj, tako i u osnovnoj moramo ulagati u nove instrumente – rekao je Javor.
On je takođe istakao da se na ovome neće stati, te da će se nastaviti ulaganja u ovu muzičku obrazovnu ustanovu. Javor je kazao da se sredstva iz budžeta moraju ravnomjerno rasporediti, jer se ne može samo ulagati u infrastrukturu, nego i u druge oblasti koje su značajne za lokalnu zajednicu.
– Sama infrastruktura neće zadržati omladinu našeg grada, neće nam poboljšati školovanje i mislim da smo na dobrom putu i učinićemo sve da tako i nastavimo – poručio je Javor.
Dragomir Bratić, profesor klavira u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu danas je održao master klas u školi “Savo Balaban”. On je istakao da talenat i posvećenost moraju pratiti i dobri uslovi u školi, u kojoj se učenici obrazuju.
Muzička škola trenutno broji 385 učenika, a od tog broja je 29 učenika u Srednjoj školi.