U današnjem svijetu, u kojem se često ističu priče o poslovnom uspjehu i zaradi, rijetko kad čujemo o preduzetnicima koji su posvećeni pomaganju onima kojima je pomoć najpotrebnija. Upravo takav humanitarac je vlasnik kamenorezačke radnje “Dizdarić granit” iz Kozarca. Almir Dizdarić, preduzetnik velikog srca, kojeg izdvaja njegova strast i posvećenost pomaganju siromašnima u njegovoj zajednici već dugi niz godina.

Svjestan izazova sa kojima se suočavaju višečlane siromašne porodice, Almir je proteklih dana posjetio njih tri, uručivši im novčanu pomoć i bogate pakete prehrambenih i higijenskih potrepština.                            

Prva stanica bila je Donja Ljubija i porodica nezaposlene samohrane majke Slađane Dimač, koja ima četvoro djece Ivana (18), Dragana (12), Ivanu (7) i Biljanu (4). Slađana ima malu penziju naslijeđenu od pokojnog muža, a najstariji sin Ivan radi “na nadnicu”. Izražavajući zahvalnost Almiru, Slađana ističe: “Rijetki su ljudi kao on”!

U zaseoku Garibi u Trnopolju Almir je posjetio i Edisa Ganića, samohranog oca Mehmedalije (10), Sajre (5) i Ilhana (2). Nije zaposlen a, kako kaže, “radi kad ga ko zovne”. Jedina primanja su mu dječiji doplatak od 750 maraka. Edisova porodica živi u tuđoj kući, koju su dobili besplatno na korištenje uz obavezu održavanja.  – Hvala svakome ko učini i pomogne – kaže Edis.

Sudbina Amirjane Jasnić sa Pećana posebno je teška. Ima troje djece, Milicu (9), Miloša (7) i Ostu (3). Jedno od njih ima smetnje u razvoju, a drugo epilepsiju, zbog čega Amirjana mora da bude stalno sa njima, pa nije u mogućnosti  da se zaposli. I Jasnići žive od dječijeg doplatka, a, kako Amirjana kaže, “pomažu i kumovi kad baš zagusti”. Za Almirovu pomoć ističe da je to rijedak gest u ovo vrijeme.

– Svaka čast takvim ljudima. Ovo je jedan najljepši, ljudski gest – rekla je samohrana majka troje male djece. Almiru ovo nije prvi put da pomaže prijedorske porodice slabijeg imovnog stanja.

– Pružanje pomoći onima kojima je to potrebno nije samo moralna obaveza, već i izvor inspiracije i ličnog zadovoljstva – ističe Almir i dodaje da je jedna od njegovih najvećih satisfakcija to da pozitivno utiče na živote drugih ljudi. Najavljuje nove slične akcije i u buduće.

U svijetu u kojem se često glorifikuje sebičnost i konkurencija, ovakve priče podsjećaju nas na snagu humanosti i solidarnosti. Almir nas podsjeća da uspjeh može biti mjeren ne samo u finansijskim dobicima, već i u sposobnosti da se pruži ruka podrške onima kojima ona najviše i treba.