U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba fotografija “Gavrilo Princip i Mlada Bosna” te održano predavanje na temu: Šta otkrivaju fotografije Mlade Bosne i sarajevskog atentata. Autor fotografija Miloš Vujinović sa Balkanološkog instituta SANU Beograd izjavio je da je ova izložba važna jer su na jednom mjestu po prvi put sakupljene sve fotografije koje svjedoče o životu sarajevskih atentatora, o posjeti Franca Ferdinanda Sarajevu kao i o ostalim različitim komemoracijama i spomenicima koji su vezani za ovaj važan događaj.

– Fotografije je bilo dosta teško naći u smislu da one nisu sakupljene na jednom mestu, one se nalaze u arhivima, biblotekama i muzejima u BiH, u Sarajevu, Banja Luci, Beogradu, Pragu, u Beču ima dosta tih fotografija. Mi smo zapamtili Principa na osnovu par tih fotografija iz sudnice, iz zatvora i zato sam mislio da je važno ukazati i na te fotografije koje su nastale pre atentata – rekao je Vujinović.
On je dodao da je smatrao da je najbolje da ih sve zapamtimo prema tim fotografijama za koje je smatrao da je najzgodnije da ih nazove “fotografije sa slobode”.
Istoričar Borivoje Milošević sa Filozofskog fakultata Univerziteta u Banja Luci je izjavio da istoričari vole da kaže da neke fotografije govore više od stotinu, više od hiljadu riječi.
– Publika će večeras imati mogućnost da se uvjeri da je ova tvrdnja zaista istinita i da više od jednog vijeka poslije završetka Prvog svjetskog rata i nakon nestanka tog mladobosanskog pokreta i dalje postoji mnogo mogućnosti da se ovaj istorijski fenomen sa različitih strana istražuje – rekao je Milošević.
On je dodao da je upravo u tome najveća zasluga autora izložbe Miloša Vojinovića koji je na jednom mjestu sabrao veliki broj fotografija koji ilustruju genezu i razvoj i stradanje ovog pokreta sa napomenom da će neke fotogafije ovdje biti viđene prvi put i predstavljaju svojevrsni raritet.

Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić istakla je da je ovo druga ovogodišnja istorijska izložba u ovoj ustanovi.
– Smatramo da je značajno u ovim vremenima da govorimo o toj slobodi i načinu na koji se Gavrilo Princip borio za slobodu posebno u ovim vremenima kada se stalno nameće neka kolektivna krivica generalno našem narodu – istakla je Mamićeva.