Sutra će u Banjaluci na Trgu Krajine biti održan narodni miting pod nazivom „Srpska zove“. Povod je inicijativa da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o Srebrenici. Građani Prijedora podržavaju održavanje mitinga konstatujući da je vrijeme takvo da se mora jasno izraziti stav o opstanku Republike Srpske.

Uz poruku da Republika Srpska mora da se brani, u prijedorskoj Organizaciji porodica poginulih boraca pozivaju članstvo da podrži miting.

– Nema potrebe da stranci nameću rješenja i određuju kako ćemo živjeti. Čvrsto stojimo u odbrani Republike Srpske – ističe Zdravka Karlica, predsjednik ove organizacije.  

Dodaje da joj nije jasno zašto neko sa strane želi da u BiH pokvari međunacionalne odnose koji se godinama grade i popravljaju.

Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora

– Mi u Organizaciji porodica poginulih boraca imamo ljude druge nacionalnosti koji su poginuli u Vojsci Republike Srpske, 39 je takvih porodica i jednako su tretirane kao i svi mi. I naravno da smo nastojali da taj suživot bude dobar. I baš mi je drago što se to tako fino dešava u Prijedoru. Nemamo nikakvih problema, da neko na nas ili mi da na nekoga napadamo. I posebno kada su ovi mladi ljudi došli, čini mi se da smo se više učvrstili. Moramo da živimo zajedno, nema potrebe da se dijelimo jer su sve naše potrebe iste. Zašto nas stalno veraćaju unazad i raspiruju međunacionalne tenzije – zapitala se Karlica.

– Boračaka organizacija grada Prijedora apsolutno podržava sutrašnji miting protiv najave dijela međunarodne zajednice o proglašenju srpskog naroda genocidnim – kaže Vojislav Kondić, predsjednik ove organizacije. 

Dodaje da je zanimljivo da srpski narod najviše optužuju Velika Britanija i Njemačka koje su u istoriji počinile veliko zlo ljudskom rodu.

Vojislav Kondić, predsjednik Boračake organizacije grada Prijedora

– Prijedorska Boračka organizacija, kao i sve gradske i opštinske boračke organizacije na području Republike Srpske podržaće mirno okupljanje, miting, odnosno protest srpskog naroda protiv donošenja te odluke u Ujedinjenim nacijama, te jedne sramotne odluke. Moramo napomenuti, svi smo svjesni koliko u zadnjih nekoliko godina određene države pokušavaju da nametnu tešku anatemu srpskom narodu. Vjerovatno time hoće da operu svoju prljavu prošlost i od stradalničkog naroda naprave zločince – istakao je Kondić.

Narodni mitng “Srpska zove” počeće sutra u 18 časova na Trgu Krajine u Banjaluci. Za one koji ne mogu drugačije, prijedorska Boračka organizacija obezbijedila je prevoz, a autobus kreće u 14,30 ispred stadiona.

                                                               Zoran Sovilj/Kozarski