foto: Ilustracija

Rekorder u Republici Srpskoj po broju i iznosu neplaćenih kazni je muškarac iz Prijedora.

Prijedorčanin za saobraćajne kazne duguje više od 50.000 KM, otkrivaju podaci MUP Republike Srpske dostavljeni portalu Srpskainfo.

Samo tokom prošle godine, od nesavjesnih vozača u Republici Srpskoj oduzeta su 152 vozila.

Sve češće imamo priliku da pročitamo kako policija vozačima privremeno oduzima vozila zbog neplaćenih kazni, a naslovi „Oduzeto vozilo zbog kazni“, „Vlasnik ostao bez automobila zbog niza prekršaja“ i slični, pune stranice crne hronike.

Slučaj od prije nekoliko dana, kada je policija u Modriči oduzela „fiat“ vozaču koji je za kazne dugovao nevjerovatnih 31.000 KM, samo je jedan u nizu primjera nesavjesnih vozača na ulicama Srpske.

Vozač iz Doboja takođe je nedavno sankcionisan zbog velikih dugova za saobraćajne kazne.Prije dva mjeseca prijavljen je i Banjalučanin kojem je oduzet „folksvagen“ zbog duga od preko 11.000 KM.

Prijavljeni su i vozači iz Cazina i Laktaša koji duguju nešto više od 28.000 KM za kazne, naveli su iz MUP Republike Srpske.

Posebno zabrinjavajući su slučajevi kada se istim vozačima oduzima i po nekoliko automobila, što je bila situacija prije nekoliko mjeseci u Brodu, kada je od vozača oduzet i skupocjeni BMW.

auto marke bmw

U Federaciji BiH je tokom prošle godine oduzeto ukupno 82 automobila, podaci su Uprave policije MUP Kantona Sarajevo ustupljeni Avazu.Možda je situacija u Federaciji povoljnija po broju oduzetih vozila, ali svakako imaju ubjedljivog rekordera u cijeloj BiH kada su u pitanju dugovanja za počinjene prekršaje. Tačnije, u junu je u opštini Stari Grad od nesavjesnog vozača oduzeto vozilo zbog duga od skoro 270.000 KM. Nedavno je u opštini Ilidža oduzeta i „škoda oktavia“ zbog dugovanja od 26.000 KM. Primjera je mnogo, a ovakve situacije su sve češća pojava.

Iz policije su naveli i to da se najveći broj kaznenih bodova vozačima izriče zbog neprilagođene vožnje, isteka registracije automobila, kao i vožnje u alkoholisanom stanju.

Pijani vozači su tek pojam za sebe i ozbiljan problem koji sve više uzima maha. Oni nepromišljenim ponašanjem ne ugrožavaju samo sebe, nego i druge učesnike u saobraćaju.

Nedavno smo imali situaciju u Banjaluci kada je vozač sa preko 2 promila alkohola u krvi učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

Sa druge strane, vozač iz Mrkonjić Grada je ugrozio samog sebe, jer je sa skoro 2 promila alkohola sletio sa puta i samo pukom srećom prošao bez težih posljedica.

Rekorder među pijanim vozačima je muškarac iz Kneževa koji je prije par mjeseci naduvao nevjerovatnih 3,5 promila.

Gorući problem je što su počinioci prekršaja uglavnom mlađi vozači, te je jako važno razvijati svijest koliko ishodi i posljedice mogu biti velike i pogubne, ne samo za njih, nego i za druge učesnike u saobraćaju.