Prijedor ima 16 kamera video nadzora, valjalo bi da ih je više

0
1319

Prijedor danas ima 16 kamera video nadzora. Četiri  pokrivaju i javni prostor ispred vjerskih objekata. I po riječima Draška Đenadije, potpredsjednika Foruma za bezbjednost zajednice Grada Prijedora sve kamere su ispravne, a tehnički problemi prouzrokovani recimo nestankom struje ili vlagom svakodnevno se ažuriraju.

– Riječ je o tehnički zahtijevnom sistemu-, kaže Đenadija i dodaje, da trenutno imaju određena tehnička opterećenja vezana za rušenje robne kuće „Patrija“ na kojoj je bila jedna od čvornih tačaka  za prenos signala.

Po njegovim riječima prednosti video nadzora su velike. On nije, kako naglašava, u ulozi „Velikog brata“ jer kamere panoramski snimaju  javne površine gdje se lica pojedinaca uopšte ne vide.

Funkcionisanje ovog sistema regulisano je i Zakonom o zaštiti ličnih podataka na nivou BiH-a,  a sporazumom  između MUP-a RS  i Grada Prijedora regulisani su i međusobni odnosi u smislu korištenja video nadzora čiji je vlasnik Grad Prijedor.

Valjalo bi da kamera ima i više jer su tehnički kapaciteti sistema duplo veći.

– Ima smisla razmišljati o daljnem  razvoju ovog sistema.-, kaže Đenadija koji se nada da će Prijedor dobiti veći broj kamera mada je i ova stavka, kako dodaje,  direktno uslovljena mogućnostima lokalnog budžeta.