U DEVET MJESECI  20 RACIJA NA KRIMINOGENIM ŽARIŠTIMA

0
1006

Na redovnoj press konferenciji na kojoj su prezentovani devetomjesečni rezultati rada stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor  ocijenjeno je  kao zadovoljavajuće i pored tragedije koja je uznemirila policijske službenike ali i širu javnost. Riječ je o ubistvu policajca Slađenka Tubina.

Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor

– I pored tog što govorimo da je povoljan bezbjednosni ambijent uvijek se prisjetimo tragedije koja nam se desila i opasnosti s kojim se policijski službenici susreću prilikom intervencija- rekao je danas Vujanović.

Dodaje da je u ovom periodu evidentirano 751. krivično djelo, kao i da je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela oko 85,5 odsto. Rasvijetljena su i četiri  razbojništva od kojih jedno iz ranijeg perioda. U septembru ove godine brzom reakcijom policije, u roku od samo dva sata, uhapšena su dvojica razbojnika koji su uz prijetnju nožem od radnice sportske kladionice uzeli 2.100 maraka.

– Prilikom hapšenja kod lica je pronađen novac i predmeti koji se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom- naglasio je Vujanović i dodao da je realizovano i 20 racija, na mjestima koja se mogu označiti kao kriminogena žarišta.

U ovom periodu evidentirana su i 644 migranta. Najviše s područja Pakistana, Sirije i Iraka. Evidentirano je i pet krivičnih djela krijumčarenje migranata. Goran Mikanović, načelnik Sektora kriminalističke policije rekao je da u devet mjeseci nadležnim Tužilaštvima podneseno 677 izvješataja protiv 671 lica.

Goran Mikanović, načelnik Sektora kriminalističke policije

– Među njima je bilo i 17 maloljetnih lica. – nnaglasio je Mikanović i dodao da su u prvih devet mjeseci ove godine registrovana i 54 krivična djela privrednog kriminaliteta s materijalnom štetom teškom preko dva miliona i 270 hiljada maraka. Ostvarena protivpravna imovinska korist po njegovim riječima iznosi preko 2,3 miliona maraka.

Kontinuirano se radilo i na sprečavanju zloupotrebe opojnih droga. U istom periodu izvršeno je i 78 oduzimanja narkotika. Do današnjeg dana na području PU Prijedor bilo je 13 saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim licima.

Mario Milašin, načelnik Sektora policije, kaže da su u prvih devet mjeseci evidentirali 2.994 prekrašaja.

– U istom periodu bilo je manje saobraćajnih nezgoda s teško povrijeđenim ali i onih s materijalnom štetom. – rekao je Milašin i podsjetio na nekoliko realizovanih akcija s akcentom na brzinu i vožnju u alkoholisanom stanju.

Među njima bila je i republička akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ tokom koje je uz 44 predavanja za preko 1.700 učenika u blizini škola zbog prekršaja sankcionisano i oko 600 učesnika u saobraćaju.