Otvorena pitanja malih preduzetnika: Šta nam je činiti?

0
459

Preduzetnici grada Prijedora okupljeni oko Zanatsko-preduzetničke komore regije Prijedor nemaju dilemu. Zdravlje stanovništva im je prioritet i u tom kontekstu podržavaju sve mjere Štaba za vanredne situacije, no ne kriju bojazan ni od privredno-ekonomske krize.

– Nema sumnje da će ekonomske posljedice novonastalog stanja osjetiti svi. Naš zadatak bi trebao biti da to bude ravnomjerno i izbalansirano. I javni i realni sektor. I radnici i poslodavci. Kao i ostali građani, moraće ponijeti svoj dio tereta – navodi se u saopštenju  malih preduzetnika i naglašava “da bi bilo neodgovorno sa njihove strane da oni, kao asocijacija preduzetnika, ostanu po strani”.

– I zato hoćemo da, kao zastupnici najranjivije kategorije budemo aktivni učesnici u kreiranju rješenja za saniranje finansijskih posljedica zbog zatvaranja radnji. Svjesni smo da će ova situacija iznjedriti i one koji će ostvariti ekstra profit, da će biti i onih koji će pretrpjeti manju štetu ali isto tako znamo da ima najviše preduzetnika koji su morali zatvoriti svoje radnje a kojima je to jedini izvor prihoda. Zato i moramo postavljati pitanja, tražiti odgovore i zahtijevati nadoknade gubitaka – navodi se u pismu čiji će autori zahtijevati da se ne zatvaraju radnje i ne otpuštaju radnici”.

-U isto vrijeme ne nuditi rješenja za nas nije prihvatljivo. Zato očekujemo da će sve institucije, od Savjeta ministara, preko entitetskih vlada, do lokalnih zajednica preuzeti svoj dio odgovornosti i što prije poslati pozitivne signale i prijedloge paketa mjera za očuvanje likvidnosti privrede i očuvanja radnih mjesta. Preduzetnici našeg grada najviše očekuju od svoje lokalne zajednice i to na način da se suspenduju svi planirani programi podsticaja, subvencija i kapitalnih investicija za 2020. a novac preusmjeri ka sanaciji štete nastale u toku vanredne situacije. Pogotovo to očekuju preduzetnici koji trenutno ne ostvaruju nikakve prihode, u iznajmljenom su prostoru (a njih je oko 80 odsto i još uvijek ne otpuštaju i ne odjavljuju radnike – kaže se u pismu i dodaje “da razumiju da će se paketi mjera morati donositi sukcesivno, onako kako to situacija i mogućnosti  budu nalagale.”