515 besplatnih sjemenskih paketa za područje Prijedora

0
994

Na području Prijedora 515 malih poljoprivrednih domaćinstava dobiće besplatne sjemenske pakete u kojim su osnovne povrtlarske kulture poput mrkve, luka krompira, te đubriva. Sve je dovoljno da se zasije okućnica od nekih 500 kvadratnih metara. Dio je to mjera kojim Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade RS pomaže poljoprivrednicima da obezbijede što više hrane za svoja domaćinstva. 

Tatjana Marić, šef gradskog Odsjeka za poljoprivredu kaže da su već danas počeli s aktivnostima na realizaciji ove pomoći. Taj dio poslova, kao i evidenciju korisnika obaviće povjerenici Odsjeka mjesnih zajednica na terenu.

– Spiskove će nam dostaviti u četvrtak, nakon ćega će ih već u petak objediniti zaposleni u Odsjeku za poljoprivredu i shodno propisanom roku dostaviti na odlučivanje i odabir kolegama zaposlenim u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS – istakla je Marić.

Poznati su i uslovi za rangiranje korisnika, a to su višečlane porodice, samohrani roditelji, to da li je neko izgubio radno mjesto ili nije, da li ima redovna primanja ili nema, prihode, način ostvarivanja prihoda, brojnost članova, uobziriće se i polna strutura nosioca gazdinstva, članova domaćinstva, zatim uzeti u obzir i same sjetvene obradive površine kojim raspolažu, površine poljoprivrednog zemljišta i slično.

Nakon što se uzmu svi ti podaci biće napravljne i rang liste, s tim da će na vrijeme biti poznato ko je dobio pakete i kad je isporuka. Inače vrijednost sjemenskih paketa koje će dobiti 9.000 malih gazdinastava na području cijele RS iznosi 252 marke.

Marić je dodala da je od danas na snazi i distribucija regresiranog dizel goriva za poljoprivredne proizvođače. Pomoć poljopvrivrednicima daće i gradska uprava, kako bi što  više stanovnika kroz proizvodnju hrane na što jednostavniji način prebrodilo ovaj krizni period.