POMOĆI OŠTROJ LUCI ZBOG POJAVE I NAGLOG RASTA BROJA ZARAŽENIH

0
500

Štab za vanredne situacije grada Prijedora obavezao je danas sve subjekte uključene u sprečavanje širenja virusa korona na području grada da pruže neophodnu pomoć institucijama i građanima opštine Oštra Luka nakon što je u toj susjednoj lokalnoj zajednici u protekla četiri dana broj zaraženih sa nula došao do sedam.
“Izvršiti dezinfekciju javnih površina na području opštine Oštra Luka i izvršiti dostavu neophodnog broja zaštitnih maski institucijama na području ove opštine”, navedeno je u zaključcima gradskog Štaba.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar izjavio je danas da je u ovoj opštini koja ima 2.700 stanovnika prvi slučaj oboljenja od virusa korona registrovan 18. aprila, a da ih već sa današnjim danom ima sedam, od kojih jedno davno ne boravi u ovoj opštini.
“Za šest lica koja ovdje žive do sada je identifikovano 37 kontakata i njima je inspektorat naložio izolaciju od 14 dana koju će kontrolisati komunalna policija, dok je identifikacija ostalih kontakata i traganje za njima i dalje u toku”, rekao je Stanar Srni nakon današnje sjednice opštinskog Štaba za vanredne situacije.

On je pozvao sve stanovnike opštine da poštuju sve mjere i da se svi koji imaju neke simptome ili sumnjaju na mogućnost zaraze telefonom jave u Dom zdravlja “Sveti Sava” Oštra Luka i prate uputstva zdravstvenih radnika.

“Situacija je krajnje ozbiljna. Nema mjesta panici, ali se mjere moraju strogo poštovati. Niko ne treba da izlazi iz kuće bez prijeke potrebe”, apelovao je Stanar.

On je dodao da su pojačane mjere dezinfekcije i da će policija i komunalna policija pojačati kontrolu poštovanja mjera zabrane kretanja i nošenja zaštitne opreme. 

Pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj izolaciji u Prijedoru je 57 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 1.200 lica.

U karantinu u hotelu “Prijedor” trenutno je smješteno 16 lica.

SRNA