Medicinska sestra i vozač u Službi hitne pomoći pozitivni na koronu

0
518

– U gradu Prijedoru imamo dva lica pozitivna na virus koronu. Jedno je medicinska sestra koja živi u Prijedoru, a radi na Univerzitesko-kliničkom centru RS-a u Banjaluci, a drugi je Prijedorčanin koji radi kao vozač u Službi hitne medicinske pomoći u Oštroj Luci. Oboje su u dobrom zdravstvenom stanju i sutra će biti zbrinuti u Studentskom centru „Nikola Tesla „ u Banjaluci-, rekao je danas, nakon sjednice Štaba komandat Milenko Đaković.

On je dodao da su svi kontakti ove dvije osobe već u izolaciji, kao i da je u toku njihovo testiranje.

– Pod zdravstvenim nadzorom je 85 lica, od čega 65 u kućnoj izolaciji i 20 u karantinu. Znači u ovom trenutku u Gradu Prijedoru ukupno imamo šest lica koja su pozitivna na virus korona-, istakao je Đaković i osvrnuo se na stanje u susjednoj Oštroj Luci gdje je trenutno sedam zaraženih od virusa korona.

– Ovaj posljednji se nalazi u kućnoj izolaciji, kao i njegovi kontakti. U posljednja 24 časa dva lica su prekršila zabranu kretanja. U prijedorskoj bolnici, na odjeljenju izolacije zbrinuto je šest lica, jedno iz Prijedora i pet iz Oštre Luke. Jedno od tih lica, koje još nije dobilo rezultate testa, zbog teške zdravstvene slike prebačeno je na Infektivnu kliniku u Banjaluku. Iako nema rezultata testa po svim simptomima ukazuje na oboljenje od virusa-, rekao je Đaković i naglasio da se dezinfekcija ustanova, saobraćajnica, javnih prostora i površina nastavlja dalje u kontinuitetu.

– Juče su dezinfikovane javne površine, posebno u Oštroj Luci, danas se nastavlja dezinfekcija zajednica etažnih vlasnika u stambenim zgradama, te dezinfekcija javnih površina i ustanova-, rekao je Đaković i dodao da se situacija komplikuje, no da epidemiloške službe intenzivno rade svoj posao.

Tako je samo za prvu grupu oboljelih od virusa iz Oštre luke hitno ustanovljeno 37 kontakata, a od danas su u izlociji i kontakti i tri oboljela, dva iz Prijedora i jedan iz Ošte Luke.

– Iako razdvojeni imamo poveznice u činjenici da oboljeli iz Oštre Luke dolaze u prijedorski Dom zdravlja i bolnicu, tako da pozivam građane da se pridržavaju mjera. Zaštitne maske, rukavice i rastojanje su neophodne mjere da bi spriječili širenje virusa i na području našeg grada-, istakao je Đaković.

On je odgovarajući na novinarsko pitanje, da li je istina da je dr Milici Marjanović, v.d. direktoru Doma zdravlja u Prijedoru zabranjeno da prisustvuje sjednica Štaba, rekao „da postoji presuda, s kojim je i on upoznat i po kojoj je naloženo vraćenje starog direktora na tu funkciju“.

– Odnosno da su nevažeće odluke o imenovanju nove direktorice. Kao legalista ne mogu promijeniti stanje, ali mogu prestati kontaktirati sa osobom koja po zakonu više nije na tom mjestu-, rekao je Đaković i u nastavku pitanja da pojasni „da li je to mogao uraditi bez saglasnosti Skupštine „precizirao” da ovdje Skupština nema nikakav zadatak“

– Sud je znači poništio razrješenje starog direktora. Od tada ne važe odluke koje su nakon tog donesene. Sad sam u situaciji, da zbog virusa korona i stanja pandemije, objektivno moram funkcionisati sa svim institucijama, a imam dva lica na čelu preduzeća koja po presudama Suda nisu legalno na svojim radnim mjestima. Nisam pravnik da vam to razjašnjavam, ali sam upozoren iz svoje pravne službe da sadašnje imenovanje po presudama Suda nema legalitet. U normalnim uslovima u pravnim zemljama, kad se kaže da imenovanje nije u skladu sa zakonom, to lice podnosi ostavku i razrješava se, ali kod nas sve ide komplikovano-, izjavio je Đaković.