Japodski otoci, mjesto na kojem se vile igraju (foto i video)

0
7590

U mjestu Račić, nedaleko od Bihaća, između dva Nacionalna parka „Une“ i “Plitvičkih jezera” ugnijezdili su se pravi dragulji prirode „Japodski otoci“. Ima ih pet i povezani su drvenim mostićima preko čarobne rijeke Une koja se ovdje, dok plovite čamcem ili istražujete uz obalu  može piti iz ruke koliko je čista i bistra.

Ono što nas je prijatno iznenadilo je da se ulaz u raj ne naplaćuje, za razliku od sličnih i mora se priznati manje lijepih mjesta, koja smo obišli u proteklih dva mjeseca. Dakle, preko drvenog mostića do čarolije koja je uz veliku ljubav prije svega prema prirodi, na šta upozoravaju i brojne drvene table na ulazu ali i u unutrašnjosti područja, nastajala oko 20-tak godina.

I ne samo da je opstala, nego je svoje mjesto dobila na listi hit evropskih destinacija. U pravom malom bumu koji je nakratko zaustavila korona. No, biće te priče još, jer kad upoznate mladog vlasnika „Japodskih otoka“ Armina Amidžića, momka starog tek 33 godine koji Unu očito voli od pelena, jer tako je naučio od oca Huseina, onda vam je sve jasno. Nasmijan, srdačan, pun planova za budućnost, priča nam da je prva sezona, ona u raftingu zvanično ovdje počela 2008. godine.

– Radili smo samo zatvorene grupe, a u jednom trenutku priča je postala veća od nas. I otvorili smo se za dnevne posjete. Tada smo se i razdvojili u dvije firme, jednu koja radi aktivni turizam, rafting i slično i drugu koja radi ugostiteljstvo, kamp i smještaj, to su Japodski otoci. Faktički, kako smo krenuli s tom pričom Japodi su otišli šire prema javnosti, a najviše kada sam digao dron i ugledao da tih pet otoka čine srce – priča nam Armin.

Kaže da imaju kućicu na drvetu na koju su jako ponosni, luksuzne glamping kućice, kamp i odnedavno i hotelski smještaj s 20-tak kreveta, ali i apartmane, vikendice… Za svakog po želji i izboru. Armin kaže, mada na Japodima, provodi sve svoje slobodno vrijeme, da ovo nije posao, već stil života.

– Sve se radi iz ljubavi, a novac je nekako nus pojava. Reinvestira se kako bi se opstalo tokom cijele godine, jer dosta naših uposlenika nije u sezonskom poslu. Samo tako možeš imati stalnog kuhara, šankera – priča nam naš domaćin.

Ne nedostaje mu ideja, kreativnosti pa tako na ostrvima uz klasičnu ponudu, bara, mjesta gdje se može odlično ručati i još bolje odmoriti, ljuljaški, video bima na kojem su se taj dan, pošto je u kampu bilo dosta djece, vrtili isključivo crtani filmovi, izuzteno čistog sanitranog čvora po Uni šepure i čamci kojim možete stići u samo srce ovog raja…

– U sezoni mnogo radimo, a van sezone izmišljamo šta napraviti da proširimo ponudu i da bude još ljepše. Zato onim koji posjećuju ovo čarobno mjesto poručujem da ovdje dođu bez predrasuda, bez opterećenja … neka samo dođu i uživaju u trenutku. Samo na taj način, iako je u tim trenucima najbolje uživati ujutro i uveče kad je manje ljudi ili radnim danima, može se osjetiti sva ova ljepota. Ovdje ko god jednom prenoći i ujutro se probudi i vidi tu magiju Une, kad jutarnje sunce sve obasja, sigurno dolazi opet i opet jer sve to zavoli. Na neki način lično meni su to najbolji trenuci, zalazak i izlazak sunca na Japodima – priča nam Armin koji je uspio da pomiri i tu nevidljivu crtu potpuno prirodnog raja i civilizacije 21. vijeka.

Dakle s vana je sve prirodno, no unutra je koncept koji mora zadovoljiti potrebe savremnog turizma. Počev od klime u smještajnim kapacitetima, preko interneta, do tople vode u toaletima koji se nekoliko puta dnevno čiste. 

– Cijena smještaja u prosjeku za jednu osobu s doručkom košta 25 eura. Kućica na drvetu nam je stalno iznajmljena, planiramo raditi još tri. I to takve da je ne primijetite, jer fazon nije da je vidite. Mora biti uklopljena u prirodu – otkriva Armin nove planove.

Kaže da ih je korona malo zaustavila, jer april, maj i juni mnogo ranije su bili rasprodani. Ljudima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije… 

– Ranije su nas najviše posjećivali stranci; Nijemci, Holanđani.. a sad su ovdje uglavnom domaći turisti … Otkrivaju Japode i to nas baš raduje – kaže Armin koji kad nije na otocima,a to je sad uglavanom vikendom, radi i kao direktor Turističke zajednice grada Bihaća.

U ovom gradu je i vijećnik u gradskom Vijeću, aktivista za očuvanje prirode i šta sve ne još. A ponosan na Armina je jedan kapetan i svjetski putnik, Husein Amidžić. Danas u penziji Arminov tata ne odvaja se od Une kojom vozi lađu i priča čudesne priče… Jednu od njih poslušajte u video prilogu ispod… i Oprez, jer ovdje se vile igraju.  

I da ne zaboravite, na ovom mjestu se možete okupati, istraživati obale koje su nastanile kornjače i dabrovi, a ima i vidri. I svi se za sad dobro slažu, jer na Japodima i ne može drugačije. Uživajte u zoni koja ne poznaje stres.