U Rakelićima kod Prijedora danas je odata počast za 36 poginulih boraca Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, a u Srednjoj Marićkoj za 26 palih srpskih boraca.
Komandant Četvrtog bataljona Borislav Bojić rekao je novinarima da je u redovima bataljona bilo oko 2.200 boraca koji su prošli sva ratišta i da je ponosan što je imao priliku da komanduje tim ljudima koji su bili odgovorni i svoje zadatke izvršavali uspješno.

“NJih 36 ugradilo je živote u temelje Republike Srpske, a 163 ih je ranjeno. I ove godine odajemo počast žrtvama koje su stradale za Prijedor i Republiku Srpsku i slobodno mogu da kažem da je ovdje odbranjen i Prijedor i Republika Srpska”, dodao je Bojić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da su pripadnici ovog bataljona čast i junaštvo pokazali širom ratišta Reublike Srpske, a poseban doprinos dali su u odbrani Prijedora.

“To su borci koji su sa komandantom, koji je bio povrijeđen i njegovim zamjenikom koji je poginuo, stajali na braniku sa kojeg se niko nije povukao. Čak se i komandant iz bolnice vraćao da bodri svoje ljude. Oni su junački odbranili grad Prijedor koji im je vječno zahvalan”, naglasio je Đaković.

U Rakelićima je služen parastos i položeni vijenci kod spomen-ploče na kojoj je 36 uklesanih imena poginulih boraca Četvrtog bataljona.

U Srednjoj Marićkoj kod Prijedora parastos je služen u spomen-kapelici za 26 poginulih boraca ovog kraja, a potom su položeni vijenci.

Srna