Dragan Lukač, Ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je danas nakon obilaska PU Prijedor, da je u Prijedoru stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou.

– Kad je riječ o opštem kriminalitetu on je manji za nekih 6,7 odsto, u porastu je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela što znači da policija dobro radi svoj posao – rekao je Lukač.

On je u Prijedoru ocijenio da grad Prijedor nije previše izložen nelegalnim migracijama i prolasku migranata i da je u tom pogledu pod kontrolom.

– Mada je bilo određenih prekršaja i krivičnih djela od strane migranata koje je policija na vrijeme sankcionisala i zaustavila. I da nije došlo do neke veće eskalacije na području PU Prijedor – rekao je Lukač nakon sastanka sa rukovodstvom Policijske uprave Prijedor.

Lukač je u Prijedoru istakao i da dobra organizovanost policije ovdje doprinosi i dobrom stanju bezbjednosti.

– I ove posjete i jesu u tom cilju da nastavimo dalje da se brinemo o bezbjednosti naših građana na cijelom području koje pokriva PU Prijedor, da vidimo da li ima nekih određenih propusta, šta to možemo da poboljšamo u našem radu, a šta možemo da uradimo da budemo mnogo efikasniji i da budemo jedan efikasan servis građanima u svakom trenutku – rekao je Lukač.

Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor, rekao je da je tema razgovora s Lukačem bila stanje bezbjednosti u prijedorskoj regiji.

– Ono je na zadovoljavajućem nivou, nije bilo evidentiranih većih događaja koji bi u bitnoj mjeri uznemirili javnost, odnosno unijeli nepovjerenje kod građana. Stanje bezbjednosti je po svim segmentima praćenja i poboljšano u odnosu na prethodni period – istakao je načelnik Vujanović i dodao“ da je ministar izdvojio aktivnosti oko migrantske krize”

– Vi znate da smo imali u Krupi na Uni i Novom Gradu situacije da su migranti bili u blizini međuentitetske linije, da je došlo do određenog uznemirenja građana. Međutim, angažmanom PU Prijedor i MUP-a Republike Srpske na tom području u potpunosti je ostvaren posao policije. Građani se osjećaju bezbjedno i pratimo stanje i u narednom periodu – istakao je Vujanović.
Nakon Prijedora, Lukač će danas posjetiti i Novi Grad i Kozarsku Dubica gdje će, osim sa policijskim, razgovarati i sa civilnim strukturama vlasti.