ĐACI SE VRAĆAJU U UČIONICE Tri scenarija za nastavak školske godine

0
2239

“Učenici od ponedjeljka treba da se vrate u škole”, poručio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a njegov stav su podržali i premijer Srpske Radovan Višković i ministarka prosvjete Natalija Trivić.

Usaradnji sa Ministarstvom i Pedagoškim zavodom RS u naredna dva tri dana analiziraćemo stanje i donijeti odluku, ne osvrćući se na to šta se piše po društvenim mrežama i pojedinim portalima. Cilj nam je da sačuvamo i zdravlje djece i nastavnika i obrazovni sistem – rekao je Višković na sastanku predstavnika vlasti, zdravstvenih ustanova i lokalnih zajednica, koji je, povodom pogoršanja epidemiološke situacije, sazvala predsjednica RS Željka Cvijanović.

Konačnu odluku o nastavku školske godine u Srpskoj donijeće Republički štab za vanredne situacije, a ako je suditi po diskusijama učesnika sastanka u igri su tri opcije.

Prva je da se u svim školama u Republici Srpskoj učenici vrate u škole i da se nastava održava u učionicama.

Drugi mogući scenario jeste da se zauzme načelan stav da se nastava održava u učionicama, ali da se lokalnim zajednicama da mogućnost da same, s obzirom na epidemiološku situaciju na lokalu, odluče o eventualnoj onlajn ili kombinovanoj nastavi.

Treća mogućnost jeste da se prekopira model koji se primenjuje u Srbiji, po kojem se nastava jednu sedmicu održava u učionicama, a jednu sedmicu onlajn. Takvo rješenje je, bar za pojedine škole, podržao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Ministarka prosvjete RS Natalija Trivić je istakla da je ove sedmice u Srpskoj održavana onlajn nastava, kao bi se dobilo vrijeme da se analizira situacija i nađu najbolja rješenja za nastavak školske godine. Ona je apelovala na predstavnike lokalnih zajednica da procijene situaciju na svom području i da predlože mjere, ukoliko smatraju da bi povratak đaka u škole bio rizičan po njih i po njihove nastavnike.

Obrazlažući stav da se, uprkos vrlo lošoj epidemiološkoj situaciji, učenici vrate u škole, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Ranko Škrbić, je rekao da su istraživanja pokazala da djeca mlađa od deset godina imaju “jako mali potencijal da prenose virus i da se zaraze”.

– Problem može biti zaražavanje nastavnika, ali u tome škole treba da pomažu jedne drugima, a ne da se zatvaraju škole – rekao je Škrbić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je naveo saasvim drugačije arumente. On je rekao da mnoge porodice, pogotovo one koje imaju dvoje ili više djece školskog uzrasta, nemaju mogućnosti da svakom djetetu obezbijede laptope ili tablete za praćenje onlajn nastave.

TRIVIĆ: U MARTU NIJE BILO PROBLEMA, ALI RODITELJI NISU RADILI

– Od marta do juna smo imali onlajn nastavu i nije bilo nikakvih problema. Sada se postavlja pitanje da li su naši građani opustili, pa im je probem onlajn nastava, ili roditelji ne mogu više biti podrška djeci, jer roditelji sada rade, a u martu i aprilu mnogi od njih nisu odlazili na posao, zbog vanrednog stanja. Nadamo se da će roditelji i ubuduće raditi, jer ne možemo zatvarati privredu – rekla je ministarka prosvjete RS Natalija Trivić.

izvor