U Gornjim Orlovcima kod Prijedora u izuzetno teškim uslovima živi samohrani otac dvoje djece Tomislav Ćosić (45). Životna priča Tomislava ostavlja u nevjerici.

Jedan njegov sin preminuo je nakon što ga je udario automobil, a supruga se preudala i ostavila Tomislava sa dva maloljetna djeteta.

– Imam sina od 13 godina i ćerkicu koja ima tri godine. Supruga me ostavila i preudala se. Sada u aprilu je bilo godinu dana kako je otišla. Malecka je imala osam mjeseci kada nas je ostavila, tako da sam sada sam. Radio bih, ali šta ću sa maleckom. Borim se – priča tihim glasom Ćosić.

Sa djecom stanuje na spratu porodične kuće. Priča da nema priključak za struju, već da električnu energiju koristi od brata koji ima priključak.

Porodica Ćosić jedna je od 47 porodica iz Prijedora za koje su obezbijeđeni paketi hrane i higijenskih proizvoda posredstvom grada Prijedora i USAID-a.

– Zahvaljujem se na ovoj pomoći, znači mi mnogo, jer imamo dječiji dodatak od 180 KM i radim za dnevnicu. Drva isto nisam mogao obezbijediti – priča on.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je danas Ćosiću uručio paket pomoći, najavio je i dalju podršku ovom samohranom ocu.

– Nesreću je imao u životu jer mu je jedno dijete poginulo u saobraćajnoj nesreći, žena ga napustila, ostao sam u borbi da othrani decu. Teška porodična situacija. Porodica je izbjegla iz Sanskog Mosta, kupili su ovdje zemlju i počeli graditi kuću, nemaju priključenu ni električnu struju. Želimo pomoći ovoj porodici da steknu osnovne uslove, jer su napravilu kuću, ali imaju velike životne tegobe, on radi na nadnicu. Pomoćemo im i dalje u odgajanju porodice i obezbjeđenju onog što je neophodno da bi čovjek mogao sa porodicom da preživi – obećao je Đaković.

Paket pomoći danas je uručen i porodici Gorana Aleksića iz Garevaca kod Prijedora. Goran nije zaposlen i živi sa suprugom i četvoro maloljetene djece. Njegova supruga Slobodanka ima deformitet kičme.

Aleksići stanuju u trošnoj, zapuštenoj i staroj kući, punoj vlage. Prije četiri godine isključena im je i električna energija.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić pakete pomoći uručio je porodicama Edisa Forića i Mersihe Džaferović.

Edis Forić iz Raškovca je otac šest kćerki i nema stalno zaposlenje.

– Zahvaljujem se Centru za socijani rad i gradu Prijedoru za ovu pomoć, borim se, radim na dnevnice, imam jednu kravu. Od šest djevojčica, u školu idu njih četiri -rekao je Forić.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora, Ajdin Mešić kaže da su higijensko-prehrambeni paketi obezbijeđeni kroz USAID-ov projekat „PRO-Budućnost“.

– Prijedor je jedna od 72 lokalne zajednice koje učustvuju u ovom projektu čiji je cilj da se pomognu višečlane porodice slabijeg matrijalnog stanja. Ispred Grada nastojimo na sve moguće načine da pomognemo takvim porodicama – rekao je Mešić.

izvor