Ambulante porodične medicine sa osam timova, u ponedjeljak su sa Urija preseljene u Dom zdravlja. Razlog je poplava koju je izazvalo pucanje vodovodno-kanalizacione cijevi u stanovima iznad ambulanti. Rad u ovim prostorijama, po riječima dr Dijane Đerić, specijaliste porodične medicine, prosto je bio nemoguć.

– Uspjeli smo u roku od 24 časa da se organizujemo i sve timove porodične medicine sa Urija, prema kojima gravitira oko 14.000 naših pacijenata, prebacimo u Dom zdravlja – rekla je dr Đerić i naglasila da je problem s vodovodnim i kanalizacionim cijevima u stanovima iznad ambulante star najmanje nekoliko godina.

– Ranije smo to uspješno rješavali, a sad nam se dogodilo da je došlo do pucanja vodovodno-kanalizacionih cijevi koje su poplavile ambulante i više nije bilo mogućnosti za pružanjem zdravstvenih usluga. Premjestili smo svih osam timova: 13, 14, 15, 18 u prvoj i 17, 19, 20 i 21 u drugoj smjeni. Teško je sve brzo organizovati da svi budu zadovoljni, ali smatram da smo to dobro uradili i da naši pacijenti neće imati problema. Dakle, svi timovi su u centralnoj zgradi u ambulantama i rade isto kao što su radili na Urijama, prvu i drugu smjenu – rekla je dr Đerić.
Jedini problem je što još nisu prebačeni telefoni ambulante s Urija, ali oni koji žele zakazati pregled, mogu to uraditi pozivom na broj 052/ 242-701. 0 svemu je obaviješteno Stambeno-komunalno odjeljenje grada Prijedora i očekuju da će u saradnji s njima sve biti uskoro sanirano.

Problem s poplavom nije jedini koji je pogodio ovu ambulantu. Naime, posljednji razorni zemljotres u Petrinji, koji se osjetio i u Prijedoru, načinio je štetu na Odjelu stomatologije na Urijama. Dosta zidova je popucalo. Nastavili su s radom, ali obaviješteni su nadležni u Gradskoj upravi.

Očekujemo izlazak inženjera na teren, kako bi procijenili štetu i da li je zgrada uslovna za daljnji rad. Stomatologija je danas radila samo hitne slučajeve – kaže dr Đerić koja nije mogla precizirati kada će posljedice poplave biti sanirane i kada će se osam timova vratiti u svoje prostorije.

izvor: Kozarski