Brane Dejanović, mladi momak iz Kostajnice, posljednjih nekoliko godina, slika ikone, ali prilično rijetkom umjetničkom tehnikom, pirografijom koja je kod nas bila poznata još u doba Nemanjića. Za ovu tehniku koja bi u prevodu značila “pisanje” vatrom, Brane se zainteresovao još u Osnovnoj školi.

Tada su nastali i njegovi prvi crteži na drvetu koje je uglavnom poklanjao, prijateljima, svojim najbližim, za rođendan ili neku drugu zgodnu priliku. Ovo sad s ikonama je ozbiljan posao u koji treba uklopiti dosta tog da bi željena ikona imala i kvalitetu, ali i vjerodostojan izgled.

– Kad mi neko naruči ikonu onda počinje traganje za određenom vrstom drveta. Najčešće lipovog, jer je svijetle boje i mekano je za sagorijevanje. Daska se potom siječe po naručenim dimenzijama i suši. Tek nakon tog pripremam se za crtanje. Sveca slikam običnom olovkom, prvo po drvetu, jer pirograf ne dozvoljava ni najmanju grešku – priča Brane koji pirograf uzima u ruke tek kad u potpunosti prenese osnovne linije na drvo.  

Kad je ikona gotova počinje lagano lakiranje koje ikoni daje unikatan izgled. U posljednje vrijeme radi i u tehnici drvoreza, najstarijoj grafičkoj tehnici koja se radi isključivo na drvetu kruške ili trešnje koje je podloga ili matrica za željenu sliku. Ovu tehniku Brane trenutno istražuje.

– Zanimljivo je ovo što radim, a imam i svoje kupce, najčešće ljude iz dijaspore. Tako da se moji radovi mogu naći u dnevnim sobama u Engleskoj, Americi, Australiji – kaže s ponosom Brane čije pirografsko stvaralaštvo možete pogledati na online izložbi Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević” u Kostajnici. 

izvor: Info Prijedor