U Prijedoru je danas održana sjednica Glavnog odbora Socijalističke partije kojoj je prisustvovao predsjednik Stranke Petar Đokić. On je rekao da je ova sjednica održana upravo u Prijedoru u znak podrške radu Gradskog odbora socijalista koji su ostvarili kvalitetne rezultate na proteklim izborima.

– Mi smo dio lokalne strukture vlasti, želimo u skladu s tim da preuzmemo odgovornost za funkcionisanje ove vlasti, za sve njene rezultate pa i probleme koji mogu nastati. Smatramo Prijedor veoma značajnim regionalnim sjedištem Republike Srpske i naša partija održava svoju politiku podrške ravnomjernom regionalnom razvoju i zastupljenosti svih regija, a naročito ovog dijela Potkozarja – rekao je Đokić.

Glavni odbor je razmatrao aktuelnu političku situaciju, ukupne političke i društvene odnose u RS i šire. U tom kontekstu socijalisti žele da posvećeno saraduju sa svim nosiocima sistema vlasti unutar Republike Srpske kako bi obezbijedili što kvalitetnije rezultate za sve njene gradane. Usvojen je izvještaj o radu Glavnog izbornog štaba i konstatovano da su lokalni izbori, na kojima su socijalisti ostvarili rezultate na nivou kao prije četiri godine, pokazali da projektovani udari na ovu partiju nisu uspjeli.

– Naša orijentacija je borba za ekonomski razvoj RS, za što kvalitetniju poziciju radnika u sistemu rada, za bolje plate i veće penzije, bolji standard svakog čovjeka, a posebno važno pitanje je zaštita zdravlja. U tom smislu smo kao vlast učinili mnogo u prethodnom periodu. Jednako odgovorno ćemo nastaviti raditi u budućem vremenu. Smatramo da sva otvorena pitanja treba da rješavamo maksimalnom spremnošću na dijalog i toleranciju posebno u okviru vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. Želimo da koalicija uspješno radi, da saradujemo i podignemo saradnju na još viši nivo, jer smatramo da samo okupljeni oko zajedničkih ideja, ciljeva i politika možemo osigurati punu stabilnost RS – rekao je Đokić.

Govoreći o programskim aktivnostima, Petar Đokić je kao ključan cilj istakao modernizaciju Socijalističke partije, imajući u vidu da su potrebna nužna prilagodavanja. Namjera im je da razviju dodatni interes kod gradana za program i ideju ove partije, rečeno je na sjednici Glavnog odbora. Predsjednik Gradskog odbora Prijedor Igor Kneginjić izrazio je zadovoljstvo što su bili domaćini najvišem rukovodstvu Stranke i predstavnicima gradskih i opštinskih odbora socijalista.

– U budućem periodu mi ćemo definisati platformu koja će biti bazirana na osnovnim principima socijalizma, s tim da ćemo maksimalan prostor dati mladim ljudima. To se posebno odnosi na politički i medijski prostor i to ne samo u okviru njihovih aktivnosti nego i u aspektu odlučivanja. Socijalistička partija će ostati dosljedna svojoj politici koja podrazumijeva socijalnu pravdu, humanost i čovjeka u prvom planu – rekao je Kneginjić.
Komentarišući izjavu potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića povodom obilježavanja 1. marta u kojoj je pomenuo i “diskriminaciju Bošnjaka”, Petar Đokić je rekao da ne postoji ništa što može dokazati da su Bošnjaci ugroženi u Republici Srpskoj, dok se sa više činjenica mogu opisivati aktivnosti bošnjačkog aktuelnog političkog vrha kojima nastoje da sve druge podrede svojim političkim interesima i ciljevima.

– Republika Srpska taj praznik ne priznaje jer smatra da je to bio dan kada je počela destrukcija i podjela iz koje je na kraju nastao gradanski rat u BiH – izjavio je Đokić.

izvor: Kozarski