Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvuju obilježavanju 79 godina od Bitke na Kozari.

Dodik i Cvijanovićeva položili su vijence na memorijalni zid spomenika na Mrakovici.

Vijence i cvijeće položili su predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, opština i gradova Potkozarja i organizacija od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je srpski narod uvijek stajao na pravoj strani istorije, od Kosovskog boja do posljednjih ratova na ovim prostorima.

– Srbi nikada nisu imali dilemu da se suprostave imperijama – istakao je Dodik i opet ukazao na potrebu da se očuva Republika Srpske.

Dodik je napomenuo da je uništenje Srba bio jedan od ciljeva NDH-a, te napomenuo da su Srbi, kao neki drugi narodi ovdje, mogli da budu manje gordi i da se manje suprostavljaju, ali da onda ne bi bili Srbi.

On je u obraćanju na Mrakovici rekao da su danas tu kako bi se još jednom sjetili borbe za slobodu, koja se i danas vodi.

Dodik je istakao da Republika Srpska dobro stoji, da je stabilna, da se razvija i da je opredijeljena za mir, ali da neće da nestane da bi ušla u EU.

On je napomenuo da ponovo iz germanskog svijeta, koji je već napadao Srbe, opet šalju visokog predstavnika, koji nije legitimno imenovan i poručio da ga Republika Srpska neće prihvatiti.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Kozara uvijek bila simbol snage i stradanja.

Cvijanovićeva je na obilježavanju 79 godina od Bitke na Kozari podsjetila na strahote koje je ovaj narod morao da preživi i istakla da je to zalog koji se mora nositi u budućnosti.

Ona je istakla da okupljanjem na Kozari pokazuju odnos prema slavnoj istoriji i kako se bori za slobodu.

Cvijanovićeva je istakla značaj Republike Srpske i njenih institucija koji su garat opstanka srpskog naroda i njegove slobode na ovim prostorima

– Istorija treba da nas nauči kako treba da se ponašamo u budućnosti – rekla je Cvijanovićeva i dodala kako je srećna što u teškim vremenima može da se nasloni na Srbiju.

Polaganju vijenaca i cvijeća prethodio je parastos na spomen krstu, a slijede umjetnički program, obraćanje zvanica i otvaranje izložbe „Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945“ i prikazan film „Dara iz Jasenovca“.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

agencije/Srpskainfo