Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare povodom odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, rekao je da je ova odluka pravno neutemeljena.

“Republika Srpska odbacuje ovu odluku, nije se desio genocid u Srebrenici, to je utvrdila i nezavisna međunarodna komisija.

Srbi nikada ovo ne smiju da prihvate, ni po cijenu bilo kakvih egzekucija. Ovom odlukom zakucan je zadnji ekser u mrtvački sanduk zvan BiH, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podvukao je danas da Srpska treba dati svoj institucionalni odgovor na posljednju odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka kojom nameće zakon o zabrani negiranje genocida.

On je za sljedeću sedmicu najavio sjednicu Narodne skupštine RS, te pozvao sve predstavnike iz RS da se ujedine.

“Ovo je ključni trenutak u kojem ćemo kao narod opstati ili ćemo izgubiti šansu da postojimo na ovim prostorima”, istakao je Dodik.

Naveo je i da je moguće da Srpska već sljedeće sedmice proglasi samostalnost.

Govoreći o sazivanju sjednice Narodne skupštine RS, rekao je da će se povući svi poslanici Srpske na raspravu i da će “na sto” biti stavljene mnoge ideje.

“Branićemo se institucionalno. Pozvaćemo sve sudije i tužioce da napuste institucije. Kljulna je volja naroda, ako prihvatimo da s ena ovja način ućutkava srpski narod u cjeloini onda prihvatamo da nemamo istoriju ni budućnost … Ovo se naprosto ne može prihvatiti”, kazao je Dodik.

Najavio je i zabranu djelovanja Suda i Tužilaštva BiH, agencije SIPA i drugih državnih agencija na području RS, te da treba odvojiti pravosuđe RS iz postojećeg sistema. Istakao je da SNSD neće odlučivati više ni na jednom mjestu unutar institucija BiH.

“To su mjere koje ću ja predložiti”, kazao je Dodik.

“Republika Srpska treba odlučno da iskaže svoj put ka samostalnosti. Istoirjski glednao voo može biti korisno za nas Srbe, da napravimo svoju državu ovdje. Ne možemo prihvatiti da nas muslimani iz Sarajeva ovdje progone ako mi nešto progovorimo”, bio je kategoričan Dodik.

Kazao je da je NSRS “racionalna” ali da je potreban “žestok odgovor”, ali i pozvao na konsenzus.

“Spreman sam da prihvatim sve njihove inicijative, pa i do toga da proglasimo samostalnost već sljedeće sedmice, pa šta bude”, kazao je Dodik.

Istakao je i da postoje “kuloarske priče” da je Incko “primio dva miliona evra za ovakav potez”.

“Postoji crvena linija preko koje SNSD i ja lično ne možemo da pređemo. U Srebrenici se nije desio genocid, pošaljite svoje sudije i tužioce. Lažu. Moja poruka svim Srbima je da mi ovdje nemamo šta da čekamo”, podvukao je Dodik.

Kazao je i da eventualne mjere protiv njega lično, ne bi značile kraj.

“Javnost ne treba da bude u strahu od sukoba. Evo, mi proglasimo nezavisnost i šta Bošnjaci mogu uraditi, ne mogu podići vojsku . Neće biti sukoba”, kazao je Dodik.

Kazao je i kako je Incko potomak fašističkih predaka i “srbomrzac”, odnosno da je “sin oficira Gestapo-a”.

“Uradio je to zato što mrzi Srbe i zato što je u tom germanskom svijetu rečeno da Srbi treba d abudu optuženi za genocid. Ako mi pristanemo na to, onda jesmo. Ali ovdje je stvar što mi ne pristajemo”, dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je zakucan posljednji ekser u kovčeg BiH, te da u ovoj zemlji nema dijaloga.

Dodik je danas u više navrata podvukao da se “u Srebrenici nijen desio genocid”, da to potvrđuje posljednji izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu, te da je odluka Incka “pravno neutemeljena”.

“Imamo niz metoda. Misle da ih se neko boji. Bojim se samo Boga i da ne razočaram ovaj narod. Hvala što su nas probudli. Mislili smo da nisu toliki kreteni, Incko i ostali”, dodao je Dodik.

Kazao je da ga mogu pozvati i za deset dana i da će i tada reći da se “u Srebrenici nije desio genocid”.

“Neka je sramota Incka. Svaki Srbin treba, gdje god ga sretne da, u najmanju ruku, okrene glavu od takve spodobe”, istakao je Dodik.

izvor: Mondo