Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić boravila je danas u radnoj posjeti Prijedoru gdje je u prostorijama Gradske uprave razgovarala sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem.

Nakon prijema najavljeno je da matičari grada Prijedora danas pohađaju onlajn edukaciju za projekat elektronske prijave rođenja djeteta i da se grad Prijedor od sutra uvezuje u sistem pod nazivom e-beba.
“Najvažnije je da roditelji više ne moraju hodati od šaltera do šaltera kada im se rodi dijete, nego će se kroz ovaj projekat unos odvijati elektronskim putem, a roditelji će na kućnu adresu dobijati prvi izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu za svoje novorođeno dijete. Posebno treba naglasiti da su ti izvodi besplatni”, rekla je Jujićeva novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Pavlovićem.
Ona ja navela da su do sada u ovom sistemu Doboj, Gradiška, Nevesinje i Zvornik.

Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske

“Ovo je veoma značajan projekat sa aspekta Vlade Republike Srpske. Cilj projekta je da se sve bolnice koje imaju porodilište uvežu u ovaj sistem i da cijela Republika Srpska bude pokrivena na ovaj način”, naglasila je Jujićeva.
Ona je dodala da je tema bila i centralna baza drugog primjerka matičnih knjiga, precizirajući da grad Prijedora ima četiri mjesne kancelarije – Omarska, Kozarac, Rakelići i LJubija – i da su sve četiri upisane u centralnu bazu drugog primjerka matičnih knjiga.
“Stepen verifikacije je nešto niži u gradu Prijedoru, ali iz opravdanih razloga, s obzirom na to da su u prethodnom periodu imali izvjesnih tehničkih problema. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u saradnji sa matičarima grada Prijedora nastoje da se ti dupli upisi eliminišu i poveća stepen verifikacije”, istakla je Jujićeva.
Gradonačelnik Pavlović rekao je da je upis u matične knjige rođenih u proteklom periodu bio usporen i da je razgovarao s ministricom Jujić o o tome da se taj segment ubrza što je više moguće.

Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora

“Evo danas će ovdje u Gradskoj upravi biti obuka za sve naše matičare. Takođe će i u bolnici biti obuka za zaposlene koji će unositi te podatke i već od sutra će ova aplikacija biti dostupna i u funkciji, tako da će informacije biti brže dostupne”, dodao je Pavlović.
Posjeta je nakon pres konferencije nastavljena obilaskom vakcinalnog punkta u Vatrogasnom domu.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da su u Prijedoru, pored centralnog vakcinalnog punkta kod vatrogasnog doma, uvedeni i punktovi u LJubiji, Omarskoj i Kozarcu, da je upućen poziv svim preduzećima, ustanovama u privrednim subjektima da do 20. avgusta Domu zdravlja dostave spiskove zainteresovanih radnika, te da se vakcinacija može organizovati i u poslovnim prostorima.
“Formiran je i mobilni tim i po pozivu sugrađana koji nisu najboljeg zdravstvenog stanja ovaj tim odlazi na kućnu adresu”, dodao je Pavlović.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić pozvala je građane da se vakcinišu, da svojim primjerom pokažu da se brinu za sebe i o svom zdravlju, a i o zdravlju kompletne zajednice, jer procijeplljenost stanovništva u što većem procentu je najpouzdaniji argument za borbu protiv kovida 19.
“Zajedno smo došli ovdje na vakcinalni punkt da pružimo podršku vakcinaciji koja se dešava širom Republike Srpske. Znamo da je epidemiološka situacija trenutno povoljna, međutim ne znamo šta nas čeka na jesen”, rekla je Jujićeva.
Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Prijedora Dijana Đerić izjavila je da se nastavlja masovna vakcinacija, da je danas revakcinacija Sinofarmom, ove sedmice i Sinovakom i Astra Zenekom, te da se nastavlja i redovna vakcinacija od 18. avgusta prvom dozom Sputnjika Ve.
Ona je dodala da se u Prijedoru vakcinisalo 21.538 građana, a revakcinisalo 9.850, te da nema preciznih podataka koliko još građana se vakcinisalo u Srbiji.

prijedorgrad.org