U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Oštroj Luci proslavili su dan ove obrazovne ustanove. Tim povodom, na zidu škole oslikan je mural sa likom poznate srpske pjesnikinje, čije ime škola nosi. Autor murala Nemanja Gruban kaže da je crvenom bojom predstavljena zahvalnost narodu Japana, čija je Vlada pomogla izgradnju ove škole. Prikazani su i ostali simboli Oštre Luke.

Nemanja Gruban, autor murala

“Desanka Maksimović pruža knjigu, na njoj je ada na Sani u Oštroj Luci i hram Hrista Spasitelja i iz te knjige lepršaju razni cvjetovi, dječije zanimacije kao i nauka”, objašnjаva Gruban motive na muralu.

Direktor OŠ “Desanka Maksimović” Nikola Vujasinović ističe da su sa današnje svečanosti poslali poruke zahvalnosti mještanima Oštre Luke i opštinskom rukovodstvu na čiju podršku, kako kaže, uvijek mogu računati.

“Ova škola je od samog početka rasla i napredovala. Ne želimo da stanemo na tom putu. Uključeni smo u brojne projekte, a mnoge smo već realizovali. Ponosan sam na projekat ‘Djeca pred polazak u školu’, koji obuhvata djecu uzrasta od tri do šest godina, jer Oštra Luka nema vrtić. Ministarstvo prosvjete i kulture RS nas je uvrstilo u bilten kao školu dobre prakse. Na to sam veoma ponosan”, ističe Vujasinović.

Zgrada Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Oštroj Luci izgrađen je 2001. godine, uz finansijsku pomoć Vlade Japana. Školu pohađa 125 učenika, dok u predškolskom programu ima 16 mališana.

izvor: Kozarski