Juče je završeno ”26. Otvoreno prvenstvo Prijedora”, na kojem je skakao i Ibrahim Kalesić, najstariji aktivni padobranac u Evropi. Tuzlak i član Aero-kluba Tuzla u 88. godini života proteklog vikenda šest puta je otvarao padobran nad Prijedorom, i to zahvaljujući Aero-klubu “Prijedor”.

Ibrahim još uvijek sam sebi pakuje padobran

– Prvi padobranski skok sam izveo 1951. godine na sportskom aerodromu Jegin Lug u Tuzli. Znači skačem već 71. godinu i do sad imam preko 1450 skokova. Osnovao sam i Udruženje padobranaca, ali zbog nedostatka sredstava, još nisam počeo obučavati kandidate. Kažu u tuzlanskom kantonu da nemaju novca za mene, kao da su me već otpisali. U zadnjih pet godina skačem i to ako mi neko od domaćina da padobran, jer svoga nemam – priča Ibro, i dodaje da ga je Aero-klub Prijedor pozitivno iznenadio.

Ibrahim dobio padobran na korištenje od Aero-kluba Prijedor

– Evo napokon sam dobio padobran od Prijedorčana da ga koristim dok god sam sposoban i dok imam dozvolu od ljekarske komisije, a to znači još dvadesetak godina, kaže Ibro uz šeretski osmjeh i dodaje da se priprema za ulazak na listu Ginisove knjige rekorda jer najstariji aktivni padobranac u svijetu je samo godinu dana stariji od Ibrahima.

Ibrahim u doskoku na cilj

infoprijedor.ba