Riječni ili plemeniti rak ponovo se može vidjeti u našoj ljepotici Sani. Naime, radi se o riječnom ili u narodu poznatom plemenitom raku (lat. Astacus astacus). Ova vrsta je bila rasprostranjena u većini manjih rijeka planinsko-kotlinskog prostora, i pravi je raritet uočiti ovu vrstu u njenom prirodnom staništu zbog sve većeg zagađenja vodotoka. Riječni rak krasio je samo brze rijeke velikog pada, koje bi svojom čistoćom i bojom vode mnogima oduzimale dah. U brdovitom prostoru koje krasi visok stepen prirodnog diverziteta, tek bi oni malo bolje upoznati sa prirodom i njenim uzročno-posljedičnim vezama, mogli uviditi indikatore onog što se naziva “biser prirode”.

riječni rak u Sani

To su prije svega određene vrste flore i faune, zatim u slučaju rijeka kao što je rijeka Sana, postojanje recentnih geoloških naslaga kao što je sedra i dr. Međutim, posebnu pažnju svakako zaslužuje ovaj mali “plemeniti” rak, koji je pronašao svoje stanište na području Sane u dijelu kojim protiče kroz teritoriju našeg grada. Naime, ova vrsta može opstati tek u čistim vodotocima koje odlikuje brzo i turbulentno kretanje vode, te su nastanjeni u blizini riječne vegetacije uz obalu.

Hari Avdagić

– Povrtak rakova u našu Sanu se desio prije nekoliko godina a to znači samo jedno, da je ona sad puno čistija nego prije. Nisu se samo rakovi vratili, vratili su se i dabrovi a i rijetka vrsta ribe zvana “žuja” ili “zlatica” – priča za naš portal Hari Avdagić, koji svakodnevno krstari Sanom i poručuje sugrađanima da ne love rakove jer su oni ugrožena vrsta.

Foto/video: Kristijan V.