“Urlik pod Kozarom”, naziv je Festivala savremene poezije, koji je u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, večeras održan u Prijedoru. Prva festivalska godina u znaku je promocije višestruko nagrađivanih autora, ali i podrške mladim pjesnicima. Ljubiteljima pisane riječi u ovom gradu predstavilo se šest pjesnika iz Srbije i Republike Srpske.

“Bitno je da se taj glas i jezik razmene, da ljudi čuju za naše radove, saznaju o čemu pišemo i na čemu trenutno radimo. Generalo, mislim da je to važna tematika, u koju bi društveno trebali više ulagati, jer nema mnogo ovakih događaja”, rekao je Vladan Krečković, pjesnik iz Beograda.

Ideja za održavanje Festivala savremene poezije potekla je od mladih pjesnika iz Prijedora. Želja im je bila da okupe ljubitelje pisane riječi i da se njihova poezija što dalje čuje. Podršku su dobili od Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

“Naša ideja prvo je bila da okupimo prijatelje i poznanike i da im predstavimo našu poeziju. Prvi, kako mi to nazivamo, “Urlik”,  organizovali smo u jednom gradskom parku i to je više bilo za naše prijatelje. Sada je to preraslo u Festival savremene poezije “Urlik pod Kozarom”, istakao je Pavle Banjac pjesnik iz Prijedora.

“Odlučili smo da ih podržimo, kao ustanova, jer zaslužuju pažnju, ali i prostor da predstave svoju poeziju. Pružili smo im tu priliku, a moram da naglasim da je riječ o višestruko nagrađivanim mladim autorima, sa nedovoljno prilika da predstave svoj rad”, rekla je Gordana Vila, direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

U pratećem programu festivala posjetioci su imali priliku da pogledaju izložbu likovnih radova Amile Dizdarević, dok se u muzičkom dijelu programa publici predstavio muzički sastav “Plan B”.

kozarski