Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) apsolutni je pobjednik trke za poslanička mjesta u Narodnoj skupštini RS (NS RS) i prema nezvaničnim informacijama i prvim projekcijama, imaće više mandata nego partije koje, bar u ovom trenutku, možemo smatrati sigurnom opozicijom (SDS, PDP i Lista za pravdu i red – Nebojša Vukanović).

U prilog tome govore podaci Centralne izborne komisije BiH (CIK), u kojima se navodi da je nakon 86,82 odsto obrađenih biračkih mjesta za NS RS, SNSD na čelu s Miloradom Dodikom osvojio 187.106 glasova ili 35,14 odsto.

Kada se to prenese na papir u smislu mandata u parlamentu Srpske, ova stranka bi, uključujući i kompenzacijsku listu, trebalo da ima 29 narodnih poslanika, što je za jedan više nego na prethodnim opštim izborima.

Međutim, dok kompletni rezultati ne budu gotovi, u ovom trenutku SNSD ima 26 direktnih mandata. U Izbornoj jedinici (IJ) jedan imaju tri mandata: Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac i Aleksandra Stupar Radić, a u Izbornoj jedinici dva su: Miroslav Bojić, Darko Tomaš, Denis Šulić i Biljana Petković. Ipak, treba napomenuti da su Bojić i Tomaš načelnici Laktaša i Prnjavor, pa postoji mogućnost da će se oni odreći mandate ukoliko ih na kraju osvoje. Najviše mandata SNSD je osvojio u IJ3 i to su, prema dosad obrađenim biračkim mjestima, uspjeli redom: Vlado Đajić, Mladen Ilić, Boris Pašalić, Radenko Bubić i Alen Šeranić. Iz Izborne jedinice četiri u parlament Srpske će Igor Žunić, dok bi iz IJ5 to trebalo da budu Danijel Jošić, Aleksandar Subotić i Nina Bukejlović. S područja IJ6 direktne mandate u ovom trenutku imaju Vojin Mitrović, Slavenko Ristić i Milutin Tasovac. Iz IJ7 mandat su osvojili aktuelni gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Aleksandar Krsmanović, iz Izborne jedinica osam Ljubiša Ćosić i Strahinja Bašević, a iz IJ9 Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Nenad Lalović.

Izvor: radionovigrad.com