Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor danas je organizovao prijem za Azru Elezović i Jovana Novakovića, studente četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci koji su zauzeli peto i deseto mjesto na Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike u Jermeniji.

Gradonačelnik je ovu priliku iskoristio da ovim mladim uspješnim Prijedorčanima čestita veliki uspjeh koji je ostvaren na ovom međunarodnom takmičenju u jakoj konkurenciji 486 studenata.
“Grad se ponosi njihovim uspjehom pogotovo što je postignut uz velika odricanja koje su zahtijevale pripreme uz redovne studije. Grad Prijedor je podržao ove perspektivne mlade ljude i tako će biti i ubuduće jer podrška obrazovanju , ali i tako uspješnom predstavljanju našeg grada je nešto u šta treba ulagati”, rekao je Javor.
Azra Elezović, koja je osvojila peto mjesto, izjavila je da se ova međunarodna olimpijada iz mikroelektronike održava već 17 godina u Jerevanu u organizaciji Instituta “Sinopsis” i Instituta za inženjere elektrotehnike i elektronike i da je ovo bio tek drugi nastup naših studenata.
“Konkurencija je bila poprilično jaka jer su pravo učešća imali svi studenti do 30 godina starosti i to osnovnih, master i doktorskih studija tako da smo mi bili i jedni od mlađih tamo”, istakla je Elezovićeva.
Ona je dodala da im je ovaj prijem kod gradonačelnika bio veoma značajan jer su i lično mogli da se zahvale na finansijskoj podršci koju su dobili od Grada Prijedora za odlazak na ovo takmičenje,a još značajnije je što je na ovaj način prepoznat njihov trud i rad.

Jovan Novaković, koji je osvojio deseto mjesto je rekao da je prijem bitan i sa stanovišta promocije njihovog studijskog smjera i fakulteta i da na ovaj način grad podržava i ove sfere djelovanja.
“Takmičenje je obuhvatilo oblasti iz digitalne, analogne elektronike, poluprovodničkih komponenata i nekih softverskih rješenja. Dobili smo pitanja koja su se sastojala u rješavanju nekih inženjerskih problema koji u nekim dijelovima uopšte nisu bili jednostavni”, rekao je Novaković.
I Aza i Nikola složni su u ocjeni da im je ovo olimpijsko takmičenje bilo jedno novo i veliko životno iskustvo koje će pamtiti, a današnji prijem podsticaj za dalji rad.