Sve je počelo prije 12 godina kada je Boris Eremić, akademski slikar došao na ideju da otvori školu crtanja i slikanja u gradu na Sani. Pohađa je trenutno oko 30 polaznika različitog uzrasta. Raspoređeni su u tri grupe, od onih najmladih pa sve do srednjoškolaca koji se pripremaju za upis na fakultet.

– Odlučila sam da pohađam školu crtanja i slikanja kako bi se pripremila za fakultet arhitekture. Časovi traju do dva sata u prilično opuštenoj atmosferi i najzanimljivije mi je crtanje portreta – rekla je Elena Dodoš, jedna od polaznica pomenute škole.

– Ovdje sam već sedam godina. Za crtanje imam veliku ljubav i zbog toga sam odlučila da dolazim na časove – dodala je Lara Petrović.

I sam Eremić bio je polaznik iste škole. Tu je smatra i najviše naučio, zato je odlučio da počne sa istom. Cilj mu je bio da privuče mlade ljude i da oni u tom kreativnom haosu rade ono što vole.

– Bila je to škola crtanja i slikanja pokojnog Tihomira Ilijaševića koju sam pohađao. Shvatio sam koliko je to važno, ne samo zbog pojedinačnog rada sa učenicima, nego i zbog socijalizacije i učenja jedni od drugih u toj specifičnoj atmosferi. Može se postići rezultat i to je bitno – navodi Eremić.

Najveća nagrada i dokaz da dobro radi svoj posao mu je ta, da su svi oni koji su prošli kroz ovu školu uspjeli da se upišu na fakultete ili Akademiju.

– Oni koji se spremaju imaju poseban plan i program. Rade se veći formati, ljudska figura i sve ono što zahtjeva Akademija umjetnosti. Svake godine iz ove škole bude upisano bar dvoje ili troje polaznika. U ovih 12 godina sigurno ih je oko dvadesetak završilo različite fakultete. Do sad nijedan učenik koji je iz ove škole otišao nije pao na prijemnom. Ovdje ima mnogo talenata samo ih je potrebno usmjeriti – ističe Boris.

U Eremićevom ateljeu je kreativni haos. Tu su njegovi radovi, ali i radovi svih polaznika. Različiti su to, kako kaže akademski slikar, kapaciteti, ambicije i motivi.

Boris Eremić

– Prvo ih pustim da imaju slobodu. Pustim ih da rade. Osluškujem, gledam, uočavam momente u njihovom karakteru, ličnostima, u njihovom trenutnom znanju i onda nastupa individualni rad i usmjeravanje. U ovom poslu je jako važna sloboda, a do nje se ne može doći nikakvim pritiscima. Najbitnije mi je da se oni osjećaju slobodno i opušteno – kaže Eremić.

Poziva i sve talentovane mlade ljude da se pridruže i da dođu. Sve će zajedno naučiti, a postaće i prijatelji, jer u toj maloj prostoriji u kojoj ima mjesta za sve nastaju najljepše uspomene.
HUMANITARNA IZLOŽBA
Prošle godine polaznici škole crtanja i slikanja imali su humanitarnu izložbu u holu gradske uprave gdje su izložili svoje radove koji su otišli u humanitarne svrhe. Radove, deset slika u velikom formatu, tada je izložilo deset polaznika ove škole, a prikupljeni novac, 2.000 maraka, doniran je porodicama iz boračkih kategorija. U Eremićevoj školi crtanja i slikanja vjeruju da će i ove godine biti organizovana jedna takva izložba.

Kozarski