Poštovani čitaoci, uslijed loših vremenskih uslova nastavljamo sa VANREDNIM METEO IZVJEŠTAJIMA iz regije Prijedor: 

12 časova – (šesti vanredni meteo izvještaj)

VODOSTAJI
– Sana u Prijedoru opada a takođe i uzvodno od Prijedora jer su padavine prethodnih 12 časova bile prostorno ograničenije i slabije. Ipak jutros je bilo nešto kiše u srednjem dijelu toka kao i u donjem dijelu toka. U podne vodostaj kod gradskog mosta bio je 455 cm; Vodostaj Gomjenice u Prijedoru opada a u podne iznosi 499 cm. 

received_1030623481251543.jpeg
received_661621455779784.jpeg

• METEO OSMATRAČNICA 12 h 17.05.2023.

GORNJI TOK SANE
• Na području gornjeg toka Sane i pritoka prije sat vremena došlo je do pristizanja nove oborinske mase, kiša je dakle ponovo počela padati u tom dijelu sliva. Sana je u Ključu od ranog jutra u padu.

DONJI TOK SANE
PRIJEDOR – detaljnije o stanju čitajte u članku gradskog štaba za vanredne situacije

U donjem dijelu toka Sane (južno Potkozarje) je vrijeme zadnjih sat vremena značajno stabilnije od druga dva dijela toka (gornjeg i srednjeg dijela). Kiše je bilo iza svitanja, nešto više i češće u dolini Japre, na planini Agina brda kod Novog Grada te Majdanskoj planini. 
Sana u Novom Gradu i dalje blago raste. Svi vodotoci koji se slivaju sa Kozare u Prijedorsko polje su u svojim koritima. Na Kozari je palo značajno manje kiše u odnosnu na Prijedor i Novi Grad, što je izuzetno povoljno za Prijedor i Kozarac. Krajem prošle godine imali smo sasvim drugačiju sliku. 

SREDNJI TOK: 
• SANSKI MOST 

– U Sanskom Mostu je ranije proglašeno je stanje prirodne nesreće. Vodostaj Sane u tom gradu opada. Padavina ima mjestimično u tom dijelu sliva, nešto intenzivnije na jugu prema Ključu, Hrustovu, Kamičku i Sanici (11:30h). 

DONJE POUNJE
Opšta situacija – rijeka UNA: 
– Situacija u Pounju je zabrinjavajuća i daleko dramatičnija od one u slivu Sane. Ugroženi su ili djelimično poplavljeni svi gradovi od Kulen Vakufa do Kostajnice. U Novom Gradu gdje se u Unu uliva Sana jutros je proglašeno stanje elementarne nepogode. U Unsko-sanskom kantonu stanje prirodne nesreće proglašeno je u Bihaću, Sanskom Mostu, Bos. Krupi a kako su mediji iz tog kantona prenijeli, zasjedaće kantonalna Vlada koja bi trebala da proglasi stanje prirodne nesreće u čitavom kantonu. 

Na mapi ispod koju smo jutros pripremili za vas, vidimo koja su sve mjesta Bosanske Krajine proglasila vanredno stanje (crveno), koja su mjesta obuhvaćena potencijalnom odlukom Vlade USK o proglašenju stanja prirodne nesreće na čitavom području (svijetlo crveno) te mjesta koja su proglasila stanje redovne odbrane od poplave – Prijedor (narandžasto). Vode Srpske su proglasile vanredno stanje u Dubičkoj ravni (lokalitet unutar crvenog kruga, teritorija označena plavom bojom)

🔰MAPA “Poplave u B. Krajini u maju 2023.” 

1137pxmunicipalitiesofbosniaandherzegovinasvg.png

Prognoza:

Ostaje nestabilno vrijeme. Do kraja dana na jugu prijedorske regije padavine češće nego na sjeveru (Potkozarje). Ka Prijedoru nešto kišonosnih oblaka se očekuje prema večeri iz pravca tuzlanske i sarajevske regije. Glavnina padavina danas je nada sjevernom Dalmacijom, Likom i unutrašnjosti zapadne Hrvatske. Izbjegavajte putovanje kroz te regije jer će biti ozbiljnih problema sa vodostajima, posebno kada su u pitanju rijeke Karlovca, Siska, Slunja itd. Zatvoreni su GP Kostajnica i GP Dubica zbog vodostaja Une.


Ponavljamo, uopšteno gledano glavnina padavina je iza nas. Međutim, neće doći do trajne stabilizacije. Do kraja mjeseca ostaje varijabilno vrijeme sa povremenim pljuskovima pa čak i lokalnim nepogodama. Nakon poplava neka područja mogu biti pogođena grâdom, ili urbanom (uličnom) poplavom ali to su lokalizovane nepogode koje neće uticati na vodostaj velikih rijeka. 
Sana bi od sutra trebala biti u kontinuiranom padu. Problema može biti na ušću Une u Savu gdje će se spojiti dva vodena vala – jedan iz Pounja – Posanja a drugi iz sisačkog, karlovačkog, gorskokotarskog kraja i cijele Slovenije gdje takođe ima problema sa padavinama i klizištima nakon višednevnih kiša.

🔰Radar 

img_20230517_130503.png

prognoza: Kristijan V. – InfoPrijedor.ba