U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru večeras je održana promocija knjige “Aforizmi i tako dalje” autora Dragana Topića.

Autor je novinarima izjavio da je ovo treće izdanje njegove pisane riječi.
– Pored slikarstva i onoga čime sam se bavio čitavog života, nataložilo se puno toga i otvorio se fini prostor za poeziju. Po meni slikarstvo i poezija imaju puno to zajedničkog – rekao je Topić.
On je dodao da su ga pored poezije okupirali i aforizmi.

autor Dragan Topić

– S obzirom da živimo u podneblju i u vrijeme koje je vrlo podložno ironiji i borbi za istinom do koje teško dolazimo kroz aforizam može puno toga da se kaže – rekao je Topić.
On je dodao da su teme njegovih aforizama i politika i navodno međunarodno pravo, kao i posljedice rata i ratnih iskušenja, bogatstvo i tajkuni.

On je najavio i novu zbirku poezije koja će biti promovisana u maju.
Recenzent knjige Zoran Baroš je izjavio da se Topić već godinama dokazuje u mnogim oblastima kulture te da je bio veoma uspješan direktor pozorišta, bavio se kostimografijom, scenografijom, igrao u pojedinim predstavama.

Zoran Baroš, recenzent knjige

– On je po vokaciji slikar sa jako mnogo značajnih izložbi na značajnim mjestnma. U posljednje vrijeme se pojavljuje kao autor knjiga pjesama, a evo i knjige aforizama i na taj način pokazuje da je jedna tanana duša koja šta god dotakne pretvara u umjetnost – istakao je Baroš.

Organizator promocije bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Prijedor čiji je predsjednik Branislav Kecman izjavio da im je bila velika čast i da je Topić to zaslužio kao pisac, pjesnik i umjetnik grada Prijedora.

Branislav Kecman, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Prijedor

– Smatram da smo se Topiću kao piscu, pjesniku i umjetniku odužili tako što smo večeras širokoj publici predstavili njegov opus umjetničkog stvaranja – rekao je Kecman.

Njegove aforizme publici je predstavio glumac Željko Kasap, a prisutni na promociji mogli su da pogledaju i spontano izložene Topićeve likovne radove.