Foto: Borislav Brezo/Banski dvor

U koncertnoj dvorani KC Banski dvor večeras je otvoren XXIII evropski festival trzalačkih instrumenata “VEČE UZ TAMBURU 2024” koji se održava tokom dvije večeri (12. i 13. april). Festival se održava u okviru manifestacije Proljeće u Banjaluci, pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka, i predstavlja uvod u obilježavanje Dana Grada. 
Prvo festivalsko veče nastupaju orkestri iz Prijedora, Subotice i Požege. Tamburaški orkestar SKUD „Dr Mladen Stojanović“, Prijedor

SKUD “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora baštini tradiciju Srpskog pjevačkod društva “Vila”, osnovanog u Prijedoru 1885. godine. Pored najpoznatije sekcije – hora, jedna od prvih sekcija u Društvu bio je Tamburaški zbor, koji se spominje u ljetopisima Društva 1896. godine. Novi zamah u radu orkestra počinje 2004. godine, najprije kao tamburaški kvartet, koji je izvodio program koji bi odgovarao gudačkom kvartetu. Danas orkestar nastupa u punom sastavu, sa repertoarom koji obuhvata različite žanrove, od narodne, gradske muzike, klasične, filmske do popularne muzike. Orkestar je ostvario niz koncerata, gostovanja i televizijskih nastupa, prateći vrsne vokalne i instrumentalne soliste. Umjetnički rukovodilac orkestra je Dejan Šarović, profesor muzike iz Prijedora. Kao vokalni solista uz Tamburaški orkestar SKUD “Dr Mladen Stojanović” nastupa Milica Stijepić.

Foto: Borislav Brezo/Banski dvor

Nastupili su i Subotički tamburaški orkestar kojim je dirigovala Marijana Marki i Županijski tamburaški orkestar “Vallis Aurea” iz Požege kojim je dirigovao Saša Botički.

Drugo festivalsko veče nastupiće Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, Kulturno društvo Tamburaški orkester Šmartno i Gradski tamburaški orkestar “Vasa Jovanović” Centra tamburaške kulture Novi Sad.

Organizator događaja je Gradski tamburaški orkestar Banja Luka.