ribnjak Saničani

Prijedorski ribnjak “Saničani” može kupiti ili privredno društvo registrovano u BiH najmanje pet godina koje obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje ribe najmanje pet godina na teritoriji BiH ili subjekt javnog prava, navodi se u dokumentu odbora povjerilaca ovog preduzeća u stečaju.

Ukoliko je kupac privredno društvo, uslov je i da najmanje tri godine ostvaruje najmanje 10 miliona maraka prihoda iz djelatnosti proizvodnje i prodaje ribe.

Kupac se mora obavezati da će nastaviti da obavlja djelatnost proizvodnje, uzgoja i prodaje ribe najmanje 10 godina, zaposlati najmanje 30 radnika u roku jedne godine i u roku od pola godine sanirati najkritičnije tačke nasipa i brana prema elaboratu ovlaštenog pravnog lica i uz nadzor Javne ustanove “Vode Srpske” Bijeljina.

Kupac je prije zaključenja ugovora dužan dostaviti bezuslovnu bankarsku garanciju kao obezbjeđenje za ispunjenje preuzetih ugovornih obaveza i naknadu štete na iznos od pet miliona maraka s rokom važenja 10 godina, a koja će se obnavljati svake godine.

Ako najpovoljniji učesnik odbije da pri zaključenju ugovora prihvati uslove, smatraće se da on nije najpovoljniji i biće ponuđen naredni kvalifikovani učesnik, a, ako takvog ne bude, ponovo će se raspisati oglas o prodaji.

Ako kupac ili njegov pravni sljednik ne ispuni obavezu obavljanja djelatnosti najmanje 10 godina, dužan je da plati ugovornu kaznu koja se računa tako da se prosječna bruto plata u Republici Srpskoj za godinu koja je prethodila prestanku obavljanja djelatnosti pomnoži brojem mjeseci koji je preostao do kraja 120. mjeseca i to pomnoži sa 30.

U slučaju da ovlašteni revizor utvrdi neispunjenje obaveza, prodavac odnosno stečajni upravnik ovlašten je da zatraži od kupca da otkloni nedostatke, kao i da naplati ugovornu kaznu ako ih kupac ne otkloni.

Da bi licitacija za prikupljanje ponuda bila uspješna, mora biti dostavljena najmanje jedna ponuda po početnoj cijeni.

U oglasu o prodaji ribnjaka biće navedeno da upravna zgrada s pratećim objektima i zemljištem i bazen Mikulin nisu na prodaju jer su u izvršnom postupku dosuđeni Novoj banci.

Skupština povjerilaca donijela je u januaru odluku o prodaji stečajnog dužnika ribnjak “Saničani” kao pravnog lica i ovlastila odbor povjerilaca da predloži uslove prodaje, a Okružni privredni sud Prijedor zakazaće sjednicu skupštine povjerilaca na kojoj će se raspravljati o prijedlozima odbora povjerilaca i utvrditi konačni uslovi prodaje.

Predstavnici gradske vlasti u Prijedoru u više navrata su od pokretanja stečaja izražavale interes da ovo preduzeće kupi Vlada Republike Srpske i preda na upravljanje gradu Prijedoru.

Prijedorski ribnjak osnovala je 1903. godine porodica čeških doseljenika Burda i za 120 godina postojanja prošao je niz vlasničkih i organizacionih transformacija, a upravlja posjedom površine 1.367 hektara.

Stečaj je otvoren u martu 2022. godine, a protiv većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru prošle godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona maraka.