Samo od Prijedora do Kozarca četiri CRNE TAČKE

0
861

Na putevima u Republici Srpskoj, a podaci su to Ministarstva saobraćaja i veza RS,  zvanično je evidentirano 45 mjesta opasnih za vožnju. Radi se o takozvanim “crnim tačkama”, koje je u periodu od 2016. do 2018. godine analizirajući raspoložive podatke MUP-a RS o saobraćajnim nesrećama koje su se na putevima u Srpskoj dogodile u četiri godine od 2013. do kraja 2017. godine,  utvrdilo javno preduzeće “Putevi Republike Srpske”.

U tom periodu identifikovano je 45 opasnih mjesta, a potom su, u skladu s propisima, utvrđeni i prioriteti otklanjanja opasnih mjesta.

– Javno preduzeće „Putevi RS“ je do sada saniralo 3 opasna mjesta – kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza RS. 

Iz Ministarstva navode i da je, prema utvrđenim prioritetima, potrebno sanirati još 9 opasnih mjesta na putevima u Srpskoj, dok se ostale tačke označavaju.

– Ostala evidentirana opasna mjesta su predmet označavanja i obezbjeđenja pomoću saobraćajne signalizacije i opreme puta. Ministar saobraćaja i veza je, shodno Zakonu o javnim putevima, imenovao Komisiju za određivanje postavljanja saobraćajne signalizacije i opreme puta, odnosno obilježavanje opasnih mjesta, a komisija kontinuirano obavlja svoj posao. Za oblast jedan, na kojoj je identifikovano 8 opasnih mjesta, sačinili su zapisnik i skice postavljanja saobraćajne signalizacije, a Ministarstvo je 26. jula ove godine izdalo nalog „Putevima RS” da se postavi saobraćajna signalizacija na tih osam mjesta – navode u Ministarstvu.

Kad je riječ o magistralnom putu M-4, dionica 9, Prijedor – Banjaluka saobraćajna signalizacija će biti postavljena na čak četiri mjesta, od Prijedora do Kozarca – Prijedor, Čirkin Polje, Kozaruša i Kozarac, ali i na dionici Lamovita – Ivanjska.
Iz “Puteva RS” nedavno su za Srpskainfo rekli da su svjesni da je putna infrastruktura u RS u lošem stanju na nekim mjestima, te da je problema i prioriteta mnogo, zbog čega moraju da ih rješavaju postepeno.
Planom „Puteva RS“ za ovu godinu predviđena je sanacija, izgradnja i modernizacija mnogih putnih dionica u RS. Takođe, u narednom periodu planiraju izradu Strategije i programa iz bezbjednosti saobraćaja, kojima će se detaljno obilježiti crne tačke na putevima.