PAVLOVIĆ: SKUPŠTINSKA VEĆINA STABILNA

0
748

Dalibor Pavlović, šef odborničkog kluba SNSD-a u gradskoj Skupštini danas je s konferencije za novinare, održane u simboličnih pet do 12, javnosti poručio da je skupštinska većina od 20 odbornika još uvijek stabilna.

– Postoji i postojaće. Onim koji su se nadali ili radovali da te skupštinske većine već za sedam dana neće biti poručujem da im je radovanje uzaludno. – rekao je Pavlović.

On je dodao da aktuelni  pregovori između SNSDa- i DNS-a neće uticati na gradski odbor SNSD-a.

– I tu se neki uzalud raduju, jer su GO SNSD i klub odbornika ove stranke jasno zauzeli stav s kim koaliruju i na koji način funkcionišu u gradskoj Skupštini. To je za dobrobit svih naših građana, a ne pojedinaca i tajkuna koji politiku vode iz jedne kafane – kazao je  Pavlović i dodao „da žele da neke spinove i lažne informacije koje se na ovu temu  pojavljuju u nekim medijima na ovaj način  demantuju „.

Pavlović se danas osvrnuo i na 30. skupštinsko zasjedanje, posebno tačku vezanu za utvrđivanje odgovornosti u radu gradonačelnika.

Dalibor Pavlović, šef odborničkog kluba SNSD-a

– Javnosti želim da pojasnim da rasprava nije usmjerena na gradonačelnika lično, kao individuu,  već na gradonačelnika kao funkciju, i gradsku upravu koja ne rješava svoje obaveze u skladu sa Zakonom –  pojasio je Pavlović.

Smatra da je gradonačelnik dužan da odbornike i javnost izvijesti o aktivnostima za koje odbornici traže pojašnjanje. Skupštinska većina je  tražila, a za to postoji i zaključak, da se podnesu izvještaji o javnim nabavkama u 2018. i prvom polugodištu ove godine. Potom o realizovanim projektima sanacije šteta od poplava…

– Gradonačelnik uporno odbija da nam podnese taj izvještaj. A njegova obaveza je da upozna odbornike o trošenju budžetskih sredstava – naglašava Pavlović.

Dodaje da su prije usvajanja budžeta tražili i donošenje Plana utroška sredstava od koncesija koji po njegovim riječima nikad nije donesen.

Dalibor Pavlović

– Iako se po Zakonu precizira da se taj plan mora donijeti na Skupštini. Godišnje se radi o milion i po maraka koji se troše mimo zakona o koncesijama. Od gradonačenika smo tražili i inoformaciju na kojim su putnim pravcima utrošena sredstva za nasipanje puteva, kao i  ugovore o održavanju tih puteva. Tražili smo to u maju, a do danas nismo dobili odgovor. Od gradonačelnika već mjesecima tražimo da revidira sve statute javnih ustanova, jer smo utvrdili da oni nisu u skladu za zakonom. Ni to nismo dobili i sada zbog tog imamo određene probleme – kaže Pavlović .

Napominje da su iz gore pobrojanih razloga odbornici na posljednjoj sjednici usvojili zaključak kojim od Vlade i ministarstva uprave i lokalne samouprave RS traži da preduzme određene mjere radi upozorenja gradonačelnika Prijedora da otkloni nedostatke u funkcionisanju gradske uprave i Skupštine.

– Da se oglase po tom pitanju. Iako moram biti iskren da nisam optimista, pogotovo kad je u pitanju odgovor nadležnog ministarstva. Iz određenih razloga, no ipak očekujemo da vidimo šta će da kažu, a nakon tog ćemo poduzeti određene korake – rekao je Pavlović i ponovio da se trenutno ne razmišlja o opozivu gradonačelnika.

Odbornik iz reda nacionalnih manjina Andrija Vukotić, koji je član SNSD-a, najavio je da će u budžetu za 2020. godinu biti ponovo uvrštena stavka za Rome koja je u budžetu grada za 2017. godinu iznosila 15.000 maraka, ali koja je izostala u budžetima za 2018. i 2019. godinu.