U zanimljivom prostoru lapidarijuma Muzeja Kozare danas je u popodnevnim časovima organizovana radionica pod nazivom „Šta se krije iza maske?“ Na radionici je učestvovalo 15-tak mališana, uzrasta od pet do sedam godina koji su po svom nahođenju bojili ručno rađene maske od starog papira, brašna i vode.

Cijela priča organizovana je povodom Dana evropskog kulturnog naslijeđa, a na ideju da se na Dan koji je ove godine obilježavan pod motom naslijeđa i obrazovanja, upotrijebe maske došla je Marina Krneta, vaspitač za tradicionalne igre i pripravnik u Muzeju Kozare.

– Ovo je, kad je riječ o Danu evropskog kulturnog naslijeđa, koji se tradicionalno obilježava od 1999. godine, kulturni događaj za jesen. Sve je povezano s tradicionalnim maskama, pa i način njihove izrade kako bi djeca napravila spoj između tradicije i današnjice. Maske možemo povezati i s brojnim narodnim običajima, kod nas recimo čarojica – rekla je Krneta.

Marija Radaković, viši kustos Muzeja Kozare, kaže da je ovo i njihov pokušaj da pokažu da postoje brojni razlozi zašto se ljudi maskiraju.

– To je između ostalog i naša tradicija koju treba da sačuvamo, ali i da znamo kako je nastala – rekla je Radaković.

Zadovoljan zbog radionice bio je i Željko Šormaz, direktor prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije.

– Zaista nema ništa ljepše od ove radionice kada se djeca od pet, šest godina uče oslikavanju maski koje su dio određenih običaja i tradicije našeg naroda. Ovo je jedna u nizu od redovnih aktivnosti našeg tradicionalnog vaspitanog obrazovnog centra koje je i dio našeg Udruženja – rekao je Šormaz.

Radionicu „Šta se krije iza maske“ zajedno su organizovali Muzej Kozare i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor.