Situacija izazvana virusom korona i te kako se odrazila i na ekonomiju i životni standard građana, naročito onih koji su i ranije jedva spajali kraj s krajem. Sve to uticalo je i na povećanje broja korisnika javne kuhinje, koja djeluje u okviru Udruženja građana “Optimisti”.

Sada ih je 263 što je za oko 40 više u odnosu na mart ove godine. Među njima su Nebojša Kužet i Drago Vukobrat. Zadovoljni su obrokom koji dobiju u ovoj javnoj kuhinji, jer osim hrane ovdje imaju i tople napitke, sokove, ali i mogućnost da se druže.

– Svaki dan pređem četiri kilometra da bi ovdje došao po hranu. Hrana je odlična, a i uslovi su dobri – rekao je Kužet, koji je dvije godine korisnik javne kuhinje.

– Sve je dobro. Obrok mi dosta znači – ističe Drago Vukobrat.

Vrata Udruženja građana “Optimisti” otvorena su svakog dana. Njihov rad naročito je značajan u kriznim situacijama, što se najbolje vidjelo tokom marta i aprila, kada su hranu dostavljali onima koji su bili u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom.

– Imamo i 22 porodice kojima svaki dan dostavljamo hranu. Korona je učinila svoje i mi smo do sada napravili 82.440 obroka i 7.000 obroka za vrijeme najteže situacije izazvane visurom korona. Obroke smo dostavljali onima koji su boravili u dvorani, hotelu i školama – istakao je Zijad Čanić, predsjednik Udruženja građana “Optimisti”.

Udruženje “Optimisti” osnovano je prije pet godine. Za rad udruženja svakog mjeseca iz gradske kase izdvaja se 5.000 KM, a pomažu im i donatori.

izvor: Kozarski