RECEPTI NAŠIH BAKA: Recept za probleme s bronhitisom i kašljem

0
926

Mnogi ljudi imaju različite probleme s plućima, a najčešći su astma, bronhitis i različiti oblici kašlja. Probleme s plućima mogu uzrokovati infekcije, kao i razna druga stanja, alergije i naravno, pušenje.

Donosimo vam dobro poznati lijek protiv ovih problema, posebno astme, plućne i srčane. Lijek su u različitim varijantama pripremale naše bake, a prema mnogim iskustvima znale su što rade.

Evo šta vam treba i kako to pripremiti:

– pola kilograma crvenog luka
– pola kilograma šećera
– 2 limuna

– 1,5 litara vode
– 7 kašika domaćeg meda

Na laganoj vatri zagrijte šećer u metalnoj posudi i stalno miješajte dok ne porumeni, zatim dodajte sitno sjeckani luk, kratko popržite i dodajte toplu vodu. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri dok 1/3 vode ne ispari.

Zatim ga pustite da se ohladi. Kad se ohladilo dodajte sok od 2 iscijeđena limuna i med i sve dobro promiješajte da se potpuno izjednači. Ostavite pola sata da odstoji, a zatim procijedite smjesu (od komada luka) i čuvajte u staklenoj boci.

Prije svakog obroka potrebno je koristiti 1 supenu kašiku ovog sirupa dok se ne potroši kompletna količina. Ako je potrebno, napravite novu smjesu i ponavljajte postupak dok vam se ne popravi zdravstveno sanje.

Djeca uzimaju kafene kašičice napitka prije svakog obroka.