U lapidarijumu Muzeja Kozare večeras je promovisano drugo dopunjeno izdanje publikacije “Godine stradanja 1941/42- NDH i njeni zločini nad srpskim narodom u Prijedoru i okolini 1941/42” (Prilog proučavanju zločina genocida nad srpskim narodom u Potkozarju) autora kustosa istoričara Vedrane Adamović.

Adamovićeva je novinarima izjavila da je prvo izdanje ove publikacije objavljeno 2018.godine, a da je ovo drugo izdanje opširnije za pedesetak stranica te da je u radu na njoj koristila još neke dostupne fondove i izvore.

Vedrane Adamović, autor


” Namjera ove publikacije bila je da se kroz prikaz vlasti NDH i njenih zločina u gradu Prijedoru 1941/42. godine ukaže na dio tog najvećeg srpskog stradanja. Tematski se bavi istim stvarima kao i u prvom izdanju uz nove činjenice koje daju još potpuniju sliku o dešavanjima u Prijedoru 1941.i 1942.godine”, kazala je Adamovićeva.Ona je dodala da se knjiga bavi tematski i hronološki različitim dešavanjima: periodom uspostavljanja NDH, stradanjem srpskog stanovništva u Ilindanskom pokolju 1941 na više lokacija i mjesta, Kozarskoj ofanzivi 1942, postojanjem sabirnog logora na Ciglani i završava pokoljem u Velikom Palančištu i Gornjem Jelovcu u oktobru 1942.godine
Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je novinarima izjavio da je kao i u njenim prethodnim publikacijama i ovdje očigledan njen rad i posvećenost istraživačkom radu.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare

” U ovoj publukaciji ona donosi još činjenica u vezi sa stradanjem srpskog civilnog stanovištva na području Prijedora tokom 1941/42.godine i zato spada u dragocjene primjerke stručne literature koja ima kao suštinu i svrhu proučavanje stradanja civila u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Radonjić. On je dodao da je u radu na izdavanju ove publikacije značajna podrška republičkog Sekretarijata za vjere, Arhiva Republike Srpske , Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Prijedora.
Na večerašnjoj promociji učestvovali su i recenzenti knjige, istoričari Željko Vujadinović i Dragan Davidović.
“Ovo je jedno kapitalno djelo jer je genocid nad srpskim narodom 1941-45.godine nesporan u mnogim elementima i načinu izvršenja tog genocida i autorka publikacije se prihvatila jednog velikog poduhvata da u jednoj lokalnoj sredini u odnosu na cijelu NDH pokaže na koji način se sve taj genocid izvršavao od pokolja, logorisanja stanovništva, ubistva djece, ekonomskog uništavanja kao i uništavanja srpske pravoslavne crkve, dakle u temelju je trebao da nestane cijeli jedan narod”, rekao je Davidović.
On je dodao da je autorka radila na mnogim izvorima, na sjećanjima i koristila dosadašnju literaturu i napravila jedno, prema istoričarima, vrlo ozbiljno i pismeno i istraživački izvrsno djelo koje treba da bude primjer istoričarima kako da obrađuju ovakve teme na lokalnom nivou.
” Kozara zaslužuje jedno kompletno istraživanje koje bi potvrdilo ove elemente genocida koji je izvršen u tom periodu”, rekao je Davidović.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović ocijenio je da je i ovaj period, kao i cijeli Drugi svjetski rat obilježilo veliko stradanje srpskog naroda na teritoriji grada.

Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora

” Drago mi je da se autorka odvažila da se fokusira na naš grad i ta stradanja i mislim da je ovo veoma značajno djelo, jer veliki broj građana Prijedora, posebno onih mlađih generacija, ne zna šta se to dešavalo i koje su to lokacije gdje su se dešavali tako teški zločini i stradanje srpskog naroda”, naglasio je Pavlović.
On je dodao da sva ta dešavanja ne smijemo zaboraviti i da ih moramo pamtiti, a sva ova mjesta stradanja moramo posjećivati i čuvati sjećanja na sve stradale.

prijedorgrad.org