U Gradskoj čitaonici sinoć je promovisana zbirka poezije Emire Kazić pod nazivom “Šapati duše moje”. Ovu promociju organizovala je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor.

Prijedorčanka Emira Kazić kaže da piše poeziju već sa prvim naučenim slovima. Zbirka poezije “Šapati duže moje” prva je njena samostalna knjiga koja je objavljena prije dvije godine. Navodi da su u njoj pjesme koje je pisla kroz dvije decenije.

Emira Kazić

– U to vrijeme sam imala druge obaveze pa ih nisam ni objavljivala, nisam imala vremena, a sada kada sam penzioner i ostala sama posvetila sam se tome tako da sam objavila tu prvu knjigu gdje ima preko 230-240 pjesama. Imam još šest-sedam zbirki koje su sa grupom autora, ali pretežno i u njima moje pjesme zauzimaju veći dio – rekla je ona.

Bibliotekar zavičajne zbirke u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” Prijedor Vedrana Tošić kaže da su pjesme u zbirci “Šapati duše moje”  podijeljene u četiri ciklusa, sa pretežno ljubavnom tematikom u kojoj ima i nostalgičnog tona.

– Zbirka govori o ljubavi kao  pokretaču cjelokupnog univerzuma i o svemu onome što treba da pokreće svakoga od nas da bi nastavio kroz život da se bori pored svih teškoće koje sam život donosi – rekla je Tošićeva.

Promociju zbirke pjesama Emire Kazić pratila je i izložba slika Prijedorčanke Vere Karan. Ona kaže da je na pet isloženih slika jakim bojama prikazala prirodu.

– Svojim dragim prijateljima vrlo rado ukrasim prostor, odnosno prihvatim njihov poziv. Slikanjem se bavim iz ljubavi i zadovoljstva od davne 1966. godine i slikam uglavnom prirodu – rekla je Karanova.

Zbirka pjesama “Šapati duše moje” izabrana je na konkursu za promociju književnih djela zavičajnih pisaca koji je organizovala Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”. Do kraja godine biće promovisano još pet književnih djela izabranih na ovom konkursu.

Kozarski