Dražen Vrhovac/ foto: Srpskainfo

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac u intervju za Nacional.live otkriva šta je tajna dobrog rezultata SNSD-a u Prijedoru, ali i šta najvaćim uspjesima IRB-a od kada se on nalazi na čelu ove institucije.

Iza nas su opšti izbori, da li ste zadovoljni rezultatom SNSD-a i vašim ličnim rezultatom?

Izuzetno sam zadovoljan. SNSD je iz naše izborne jedinice dobio tri direktna mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, povećali smo rezultat stranke za Narodnu skupštinu Republike Srpske za više od 25 odsto. Doprinos tome je dao svako od nas svojim ličnim rezultatom i slobodno mogu da kažem da sam ponosan, i na svoj rezultat i na sve nas zajedno.

Ovo su treći izbori u Prijedoru za vrlo kratko vrijeme – lokalni izbori na kojima smo preuzeli grad od višegodišnje, užasno loše vladavine DNS, prijevremeni izbori za gradonačelnika i sad opšti izbori – i na svim smo pokazali koliko smo jaki i koliki je značaj SNSD.

SNSD je u izbornoj jedinici jedan ostvario jedan od najboljih rezultata, šta je tajna vašeg rezultata?

Predanost, posvećenost, timski rad. DNS je višegodišnjom vladavinom uništio grad, za vrijeme njihove vlasti Prijedor je nazadovao na svim poljima – od prihoda po osnovu PDV do broja zaposlenih. Danas je, otkako SNSD vodi grad, sve drugačije. Prijedor je sada atraktivan grad, poželjan i za život i za ulaganje.

Otkako smo mi vlast povećan je broj investicija, ne samo Vladinih. Prijedor je danas izuzetno privlačan stranim ulagačima. Građani su to osjetili i zato je i logično da su ovi izbori, slobodno možemo da kažemo, istorijski.
Bili ste prisutni na prvoj sjednici novog saziva NSRS, šta možemo očekivati u naredne četiri godine u najvišem predstavničkom tijelu Republike Srpske?

Očekujem da Narodna skupština Republike Srpske i dalje bude mjesto najvažnijih političkih odluka. Uključujući i one odluke koje obavezuju sve nas koji se bavimo politikom i koju god funkciju obavljamo, u Republici Srpskoj ili u zajedničkim institucijama, bez obzira na političku partiju iz koje dolazimo.

Vjerujem da će Narodna skupština dodatno politički jačati, a samim tim i položaj i ugled Republike Srpske. Očekujem dosljedno poštovanje Ustava i slova Dejtona, jer samo tako možemo naprijed. Uloga Narodne skupštine u procesu očuvanja interesa Republike Srpske je nemjerljiva.

Osim što ste narodni poslanik, Vi ste i direktor IRB-a. Kakvo ste stanje zatekli kada ste došli u IRB i koliko se situacija promijenila od kada ste Vi na čelu ove institucije?

Regionalno smo se proširili, otvorili smo poslovnice širom Republike Srpske, kako bismo i privredi i građanima bili fizički bliže i dostupni za njihove potrebe. Pokrenuli smo međunarodnu konferenciju o investiranju u Republiku Srpsku i njen razvoj, a ove godine smo, organizacijom Druge investicione konferencije, potvrdili da to već polako prerasta u tradiciju.

Započeli smo snažnu promociju potencijala Republike Srpske u regionu i svijetu, kako bismo privukli što više kvalitetnih investicija. Kreirali smo bazu donatorskih sredstava namijenjenu preduzetnicima, preduzećima i ostalim privrednim subjektima, s ciljem redovnog praćenja i efikasnijeg korištenja bespovratnih sredstava koja nude brojne domaće i međunarodne donatorske organizacije i institucije… Sve to radimo kako bismo ojačali našu privredu i učinile je konkurentnijom u domaćim i međunarodnim okvirima.

Oko IRBRS se pravila velika fama, uz razne pokušaje da se ta priča o instituciji koja je, navodno, otuđena od naroda i dalje zadrži. Opozicija i dalje to pokušava. Međutim, uspio sam – i proaktivnim radom sa svojim timom, ali i kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske, da javnost informišem o tome šta je istina i kakva je stvarna situacija u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske. Jedina istina je da je IRBRS oslonac i privredi i građanima Republike Srpske i o tome svjedoče naši rezultati. I to će i ostati. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izvještaj o našem radu koji svjedoči o dobrim poslovnim rezultatima IRBRS.

Šta smatrate najvećim uspjehom IRB od kada ste Vi na mjestu direktora?

Podsjetiću vas da sam funkciju direktora IRB preuzeo u samo predvečerje velike globalne epidemiološke i ekonomske krize izazvane pojavom virusa korona, početkom 2020. godine. U tim izazovnim i po mnogo čemu za sve nas nepoznatim uslovima, reagovali smo trenutno, sa jasnim opredjeljenjem da doprinesemo očuvanju socio-ekonomske stabilnosti i privredne aktivnosti Republike Srpske. Kako bi to postigli, omogućili smo olakšice fizičkim i pravnim licima u vidu dodatnog grejs-perioda i moratorijuma u otplati dospjelih kreditnih obaveza. Zatim smo dodatno umanjili kamatne stope na kredite namijenjene privredi i jedinicama lokalne samouprave, s ciljem održavanja njihove likvidnosti i stimulisanja novih ulaganja. IRB je prvi u Republici Srpskoj dobio dozvolu za obavljanje poslova faktoringa, u skladu sa novim Zakonom o faktoringu.

S obzirom na sve ono što smo radili i rezultate koje smo postigli u tom izazovnom periodu, mišljenja sam, a i šira javnost tako smatra, da je IRB imala ključnu ulogu i da je dala nesporan doprinos očuvanju makroekonsomske i ukupne socijalne stabilnosti Republike Srpske.

Koliko je IRB važan u razvoju privrede Republike Srpske?

Pružanje finansijske podrške razvojnim i ostalim prioritetnim projektima u Republici Srpskoj, po povoljnim i stimulativnim uslovima, jedan je od prioriteta u radu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Do sada smo plasirali oko tri milijarde KM, od toga putem kredita 2,4 milijarde KM. Oko 70% naših kreditnih plasmana odobreno je privredi Republike Srpske.

U prilog uloge i značaja IRB za razvoj domaće privrede najbolje govori i podatak da naši krediti čine oko 16% ukupnih kreditnih plasmana bankarskog sektora u privredu Republike Srpske.

Takođe, istakao bih i stambene kredite IRBRS putem kojih je do sada plasirano oko 730 miliona KM za gotovo 14.000 korisnika. Naši krediti čine oko 40% ukupno odobrenih kredita bankarskog sektora Republike Srpske za ove namjene. Zahvaljujući povoljnim uslovima korišćenja IRBRS je podstakla i komercijalne banke na značajniju korekciju kreditnih uslova i snižavanje kamatne stope, što je svakako u najboljem interesu naših građana. Stambeni krediti IRBRS uticali su i na povećanje potražnje za proizvodima domaće građevinske operative i zaposlenosti u ovom sektoru, posredno utičući i na ukupnu ekonomsku aktivnost i zaposlenost u Republici Srpskoj.

Da li je IRB ispunio svoj plan za 2022. godinu i da li već sada znate šta je cilj u 2023. godini?

Kada su u pitanju ukupni plasmani i plan za 2022. godinu, već u ovom momentu on je ispunjen i do kraja godine očekujemo da će biti značajnije premašen. To je prije svega rezultat našeg proakativnog odnosa prema potrebama i zahtjevima domaće privrede i stanovništva gdje nastojimo maksimalno uvažiti aktuelne izazove i dešavanja koja potiču iz regiona i šire, iz globalnog okruženja.

Zasigurno, jedan od najvećih ekonomskih i socijalnih izazova sa kojim ćemo se suočiti u narednoj godini povezan je sa intenziviranjem inflatornih kretanja i uticajima koje će imati na stanje i trendove u finansijskom i realnom sektoru. Otuda i naša namjera da nastavimo sa pružanjem finansijske i ostalih vidova podrške koji odgovaraju domaćim potrebama i razvojnim izazovima. Dakle, nastojaćemo ponuditi odgovore na sve specifične zahtjeve i potrebe naše privrede i ostalih ciljnih i prioritetnih grupa od značaja za Republiku Srpsku, kao što smo to činili i u proteklom periodu.

Izvor: Nacional.live