Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kao komandant Štaba za vanredne situacije se sa dežurnim ekipama nalazi na terenu i na mjestima na kojima se danas može pomoći građanima da se ova situacija sa nabujalim vodama ublaži.

On je potvrdio da je upravo završena akcija uklanjanja granja koje je voda nanijela i koje su se zaustavile na bedemima ispod gradskog mosta.

– Nove količine granja koje voda nosi dodatno su ugrozile most i zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovoj akciji jer smo na ovaj način uspjeli da oslobodimo most i povećamo propusnu moć vode – rekao je Javor za zvanični sajt grada.
On je dodao da je bitno da trenutno kiša ne pada i da je Sana u opadanju, a konkretno, uzvodno u Ključu je 22 cm u opadanju, a u Sanskom Mostu oko 10 centimetara.

– Trenutno imamo probleme u Gomjenici gdje su podzemne vode izašle na površinu, imamo zaplavljenih objekata i ekipe Civilne zaštite i vatrogasaca su na terenu gdje sa pumpama pokušavamo da dio te vode usmjerimo nazad u kanal prema Sani. Imamo dobru situaciju u Puharskoj i Raškovcu, gdje smo sinoć proveli noć i gdje je voda ugrozila pojedina domaćinstva i gdje smo intervenisali, kopali šljunak i pravili nasip – izjavio je Javor.
On je ocijenio da je za sada situacija pod kontrolom.

– Vidljivo je da smo ovoga puta uspjeli da odbranimo Vrbice i Topolik uspjeli smo, ono što smo na početku radili i očistili dio korita rijeke Miloševice u dužini od 3,2 kilometra i to je zasigurno dalo rezultata i nemamo većih problema u tim naseljima – rekao je Javor.
On je dodao da su trenutno problem klizišta u Ljubiji.
– Imamo četiri aktivna klizišta gdje smo morali izvršiti evakuaciju jedne porodice i trenutno su na terenu stručnjaci koji procjenjuju situaciju da li je bezbjedno za ostala domaćinstva da li su bezbjedna – rekao je Javor.
On je dodao da se sa terena prikupljaju svi relevantni podaci koji će nam pokazati koji će nam vrlo brzo pokazati pravu sliku koliko je objekta zaplavljeno, a u koliko je objekata voda ušla jer podzemne vode nadolaze u Gomjenici i u Tukovima i situacija se mijenja iz časa u čas.

prijedorgrad.org