U Gradskoj čitaonici večeras je promovisan roman “Poslije zabave” autora Steve Grabovca, dobitnika NIN-ove nagrade za roman godine.

Grabovac je novinarima izjavio da piše dugi niz godina i da je ovaj nagrađeni roman, koji u osnovi ima jedan istiniti događaj o užasnom zločinu koji se 1992. godine desio u okolini Broda, u stvari roman o jednoj generaciji, o odnosima među ljudima koji su povezali sve niti u jednu priču.

– Roman govori o sudbinama tih ljudi na koje je taj nesretni događaj uticao na posredan ili neposredan način – izjavio je Grabovac novinarima, i dodao da ova nagrada predstavlja jedan zaokružen ciklus u njegovom životu.
– Meni lično to je jedna od najznačajnih regionalnih književnih nagrada i naravno da znači puno svakom autoru, pa i meni i jedan je veliki podstrek, jedna velika odgovornost – rekao je Grabovac.
Predstavnik Izdavačke kuće “Imprimatur” iz Banja Luke Boris Maksimović istakao je da su oni bili izdavač i njegovog prvo romana “Mulat Albino Komarac” koji je odjeknuo prilično dobro u regionalnim književnim krugovima i ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

– Ne dešava se baš svaki dan da prvi roman jednog autora doživi tako munjevit proboj i taj prvi roman je pokazao šta čitalačka publika od njega može da očekuje i sve to, pa i više dobili su ovim drugim romanom koji je dobio NIN-ovu nagradu za roman godine kao prvi roman iz Republike Srpske i prvi od 1990. godine jednog autora sa ove strane Drine – rekao je Maksimović.
Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je da je ovoj ustanovi bila čast što je mogla da ugosti dobitnika 70. jubilarne NIN-ove nagrade.
– On je, inače, vrlo čitan autor kod nas i izuzetna nam je čast što se i Prijedor našao na tom njegovom putu po Republici Srpskoj – rekla je Vila.
Ona je najavila i gostovanje Vanje Bulića 6. marta u prostoru gradske čitaonice.

prijedorgrad.org